Viirusehirm ajas võrokesed eetrist abi otsima (8)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Dietüüleetriga laatadel kauplev Rain
Dietüüleetriga laatadel kauplev Rain Foto: Arved Breidaks

Võrumaal on inimesed koroonaviiruse vastu abi otsides pöördunud ka rahvameditsiinis teada-tuntud eetri poole, tarvitades seda nii sees- kui välispidiselt.

«Joome eetrit enne magamaminekut. Setode ravim,» kinnitas vabatahtlikult koduses karantiinis viibiv võrulane. Kuigi koroonaviirust pole tal diagnoositud, on ta viimase nädala jooksul puutunud kokku inimestega, kes võisid nakatuda.

Eetrit on Võrumaal kasutatud nii haiguste ennetamiseks kui ka kõrge palaviku alandamiseks. Nii välispidiselt (näiteks vatiga peopesas hoides) kui ka lihtsalt juues.

Lõuna-Eestis eetriga kauplev Võrumaa mees Rain kinnitas, et viimasel ajal on tõepoolest eetrit rohkem ostma hakatud ja läbimüük suurenenud. «On küll kasvanud ja päris palju,» lausus ta. Rain ise tarvitab nüüd samuti eetrit. «Kardan haigeks jääda,» lisas ta.

Meditsiinilise eetriga kauplemine on legaalne ettevõtlus. Kuni 2012. aastani müüdi eetrit apteekides. Eetrit kasutasid haiglad narkoosiks ja seda müüdi retsepti alusel ka inimestele näiteks liigeste-lihaste valude leevendamiseks. Ravimiameti teatel eeter ei ravi, vaid selle aine toime on tuimastamine. Kirurgias on eetri kasutamisest loobutud, kuna selle täpne annustamine on keeruline ning eetrinarkoosist väljatulek patsiendile ebameeldiv kogemus. Samuti on eeter keemiliselt ebastabiilne.

Terviseameti teatel tekitab 30 ml eetri joomine tõsiseid tervisekaebusi ning 60 ml võib olla surmav.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles