Oravate arvukus vajab täpsustamist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Orav on Eestis üks sagedamini kohatavaid metsloomi.
Orav on Eestis üks sagedamini kohatavaid metsloomi. Foto: Margus Ansu

Eriolukorra ajal soovitatakse palju looduses ringi liikuda ja teistest inimestest eemale hoida. See on aga suurepärane võimalus loodusvaatlusi tehes huvitavaid tegevusi vajalikega ühendada, sest vabatahtlike vaatlused on looduse seires väga olulised. Abiks on kõik loodusvaatlused, kuid varakevadel ootab keskkonnaagentuur eriti infot oravate kohta.

«Loodusvaatlustega võib alustada isegi oma koduaknast või -aiast ning sellest on eluslooduse seires rohkem kasu, kui esialgu arvata võiks,» rääkis keskkonnaagentuuri imetajate atlase projekti koordinaator Triin Edovald.

«Näiteks praegu on hea aeg oravate jälgimiseks, aga ilmaolude kevadisemaks muutudes saab uue stardi ka kahepaiksete vabatahtlik seire. Samas on vaatlused vajalikud igal ajal, olgu vaadeldav siis orav, kits või toonekurg, keda looduses tihti kohata võib,» ütles Edovald.

Kuigi orav on väga levinud loom ja loodusvaatluste andmebaasi ning e-elurikkuse andmekogusse on perioodist 2000–2020 veebruar kantud ligi 750 orava vaatlust, ei kata vaatlused Edovaldi sõnul kogu riiki.

«Usume, et loom on levinud ühtlaselt üle Eesti, kuid selle kinnitamiseks vajame vaatlejate abi, sest meie teadmised orava leviku kohta ei ole täielikud,» rääkis Edovald.

«Inimesed käivad praegu palju jalutamas ja seda kogu perega. Samal ajal on oravatel jooksuaeg, mistõttu on loomad aktiivsed ja hästi nähtaval. Lisaks on orav metsloom, keda võib kohata ka linnaparkides ja koduaias ning nende vaatlemine on lihtne. Seega oleks praegu hea aeg just oravate vaatlemisega loodusvaatluste andmebaasi sisestamise rakendust tundma õppida ja teha oma esimene vaatlus,» lisas Edovald.

«Ülestähendamiseks piisab ka sellest, kui leitakse orava näritud käbi, pähkel või muu tegevusjälg,» selgitas Edovald. «Et vaatlusest kasu oleks, tuleb see sisestada loodusvaatluste andmebaasi.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles