Maausuline soovitab tõve üle naerda

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Hiite Maja sihtasutuse juhataja Ahto Kaasik soovitab järgida iidseid tavasid.
Hiite Maja sihtasutuse juhataja Ahto Kaasik soovitab järgida iidseid tavasid. Foto: Arved Breidaks

Kuigi Eesti regilaul on tihti üsna kurvameelne, soovitab maausuline Ahto Kaasik leviva koroonaviiruse vastu võidelda kõigepealt naeru, aga ka hommikusöögi, punase randmepaela ja kui aeg käes, üle jaanitule kargamisega.

«Kõige üle saab ja peab naerma. Naerda tuleb ühtviisi puukide, ufode, võimude, hindade, surma ja ka koronaviiruse üle,» kirjutas Hiite Maja sihtasutuse juhataja Ahto Kaasik ühismeedias. «Tundmatusele ja ohtudele tuleb esmalt vastata nalja ja naeruga. Hirm, häda ja viletsus tuleb välja naerda, mitte südamesse võtta. Sest nii on kergem. Lõõgastunud meel on tugevam ja leiab hõlpsamalt targemad käitumisviisid.»

Suur osa Eesti rahvatarkustest on Kaasiku sõnul suunatud terveks jäämisele ning vanarahva soovitusi tasuks tema sõnul järgida praegugi, kui koroonaviirus kõigi meeli vallutab. «Täiesti tavaline maavillane punane lõng hoiab tervena ja aitab parandada mitmesuguseid haigusi,» kirjutas Kaasik.

«Enne kodust väljumist tuleb igal hommikul võtta linnupetet, sest siis lind ei peta ära ja haigus ei tule külge. Linnupete on päeva esimene söögipala, mis käivitab seedimise ja keha loomuliku enesekaitse,» selgitas ta. «Esivanemad teadsid, et rändlinnud, kes on iseenesest kallid ja armsad, toovad kevadel võõrsilt naastes endaga paratamatult haigusi. Rändlinnud on praegu naasmas, kuid nende kõrval rändavad ka inimesed.»

Aga kui õige aeg kätte jõuab, aitab pärimuse järgi tervena püsida ning annab haiguste vastu kaitse näiteks kevadpühade ajal pajuokstega löömine ning pööripäeval üle jaanitule hüppamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles