Vaimulik: inimene peab saama kirikusse tulla

Siim Saavik
, reporter
Copy
Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill peab ka sel pühapäeval palvuse, kuhu on oodatud kõik, kes tulla soovivad.
Sangaste koguduse õpetaja Ivo Pill peab ka sel pühapäeval palvuse, kuhu on oodatud kõik, kes tulla soovivad. Foto: Arvo Meeks

Kuigi seoses eriolukorraga on lõpetatud ka jumalateenistuste tavapärane läbiviimine, on Sangaste kirikuisa Ivo Pilli sõnutsi tema pühapäevasele palvusele kõik oodatud.

Pill rääkis, et palvus algab kell 12 ja kedagi minema ei aeta. Tema sõnutsi on ainukene soovitus, et inimesed istuksid üksteisest vähemalt ühe meetri kaugusel. «Keegi ei ole kohustatud tulema ja ärgu tundku hingepiina, kui tulla ei saa.»

Jumalateenistus viidi kirikus läbi ka eelmise nädala pühapäeval. Rahvast siis peale teenistuse läbiviijate füüsiliselt kohale ei tulnud. «Neil on see õigus. On olukordi, kus õpetaja palvetab kõigi eest,» sõnas Pill. Lisaks talle oli teenistusel kirikutöötaja, kes kella helistas ja uksed kinni pani. Loeti litaaniat ehk palvet rasketel aegadel.

Kirikumees peab valeks pühakodade uste lukkukeeramist. «Seda ei tehtud ka katku ajal. Inimene peab saama tulla, kui tahab.»

Mees lisas, et ajalooski olid suurte epideemiate ajal arstid ja preestrid esimesed, kes löögi alla sattusid. «See käib palga sisse. Kord 30 aasta peale tuleb läbi elada.»

Surmahirmu hingekarjane ei tunne. Mees lisas, et oma 65 eluaasta ja mitme kroonilise haigusega peaks ta samas olema selle koroonaviiruse esimene valik.

Kas hirmu pole isegi juhul, kui järgmisele palvusele tuleks viirusega nakatunu? «Minu päevad ei ole minu enda käes,» ütles Pill. Ta lisas, et sellisel juhul täiendaks ta väärikat vaimulikku seltskonda, kes epideemiate küüsi on langenud.

Kuigi ühispalveid viiakse Eestis eriolukorra tõttu läbi videosilla vahendusel, Sangastes seda võimalust kasutada ei plaanita. «Tehniliselt saaks hakkama, aga see toob endaga kaasa lisakulusid ning mitu inimest peaks selle kallal töötama. Maakirik on suur ja lai, inimesed võivad seal kas või viiemeetriste vahedega istuda,» ütles õpetaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles