Tagastati veerand miljardit pandipakendit

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Eesti inimesed on usinad pandipakendi tagastajad.
Eesti inimesed on usinad pandipakendi tagastajad. Foto: Arvo Meeks

Eesti Pandipakend kogus kokku ja suunas taaskasutusse eelmisel aastal enam kui 250 miljonit ühekordse kasutusega pandimärgiga joogipakendit. Nendest 6,45 miljonit koguti Võrumaal, 4,72 miljonit Valgamaal ja 4,5 miljonit Põlvamaal.

Keskmiselt jõuab kümnest Eestis müüdud pandipakendist üheksa ümbertöötlemisse.

Pakendiseadusega on riik kehtestanud kohustuslikud minimaalsed taaskasutusmäärad. Eesti Pandipakend ületas need kõikide pakendiliikide lõikes. Plastpakendid koguti kokku 87% ulatuses (pakendiseadusest tulenev kohustuslik taaskasutusmäär on 85%); metallpakendid 88% (kohustuslik määr 50%) ja klaaspakendid 87% ulatuses (kohustuslik määr 85%).

"See on üks parematest tulemustest Euroopas. Lisaks alustasime eelmisel kevadel Prisma Peremarketiga nende taaraautomaatides üle Eesti pandimärgita pakendite vastuvõttu selleks, et päästa välismaalt ostetud metallist ja plastist joogipakendid prügikasti viskamisest. Tegemist on samuti väärtusliku materjaliga, millest tehakse taaskasutamise käigus uusi tooteid loodusvarade kallale minemata," ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Kõige rohkem tagastati pandimärgiga pakendeid Harju maakonnas, mille 600 000 elanikku tagastasid 117 miljonit pudelit ja purki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles