Ilmavaatleja hoiatab tugeva tormi eest

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Taas on oodata tugevat tormi.
Taas on oodata tugevat tormi. Foto: Ants Liigus

Nädalalõpul on Eestis oodata tugevat tormi.

Neljapäeval jõuab võimas tsüklon Skandinaavia kohale, kust see liigub edasi Soome suunas. Tsükloni lõunaservas paisub edelatuul tormiks. Päeval on sisemaal juba puhanguid 14-19 m/s, saartel 17-22 m/s. Hilisõhtul jõuab tormi kese Botnia lahe kohale. Tuul saab veel rohkem hoogu juurde, andis teada ennast hobisünoptikuks nimetav Kairo Kiitsak.

Neljapäeva ööl vastu reedet levib vihma- ja lörtsisadu üle Eesti ida suunas. Saartel on oodata puhanguid 22-27 m/s. Sisemaal on pärast keskööd puhanguid 17-23 m/s, mõned tugevamad iilid võivad küündida kuni 25 m/s.

"Tuul on väga puhanguline, mistõttu on see eriti ohtlik just sisemaal. Autod tuleks puudest eemale parkida ja korjata kokku oma hoovilt kõik kergesti õhku tõusvad esemed," rõhutas Kiitsak.

Öö jooksul pöördub tuul tema sõnul alatest saartest läände ja loodesse ning õhumass hakkab jahenema. Selle tulemusena käivitub rünksajupilvede areng. Uued hoogsajud liiguvad läänest itta. Püsib väike äikeseoht. Enamasti sajab vihma ja lörtsi, kohati ka hooglund ning pole välistatud väikese läbimõõduga rahe ega lumekruubid.

Reedene päev jätkub tormiselt, puhub läänekaare tuul. Saartel olukord enam siis nii hull pole. Küll aga puhub võrdlemisi tugev tuul Mandri-Eestis: puhanguti 17-23 m/s. Sagedased sajuhood jätkuvad ja äikeseoht püsib. Hilisõhtul alates lääne poolt tuul nõrgeneb. Reedel ööl vastu laupäeva jätkuvad mõnel pool hoogsajud.

Tugevat tormi ennustab lähipäevadeks ka ilmateenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles