Popov: masstestimisega saaks teada, kas tuleb järgmine viiruselaine

BNS
Copy
Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuhi Arkadi Popovi sõnul näitab populatsiooni testmine meile, kui paljudel on juba olemas antikehad.
Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuhi Arkadi Popovi sõnul näitab populatsiooni testmine meile, kui paljudel on juba olemas antikehad. Foto: Madis Veltman / Postimees

Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov ütles kolmapäeval ETV saates "Esimene stuudio", et valitsuse plaanitava masstestimise eesmärk on teada saada, kui paljudel Eesti inimestel on tekkinud koroonaviiruse suhtes antikehad ning selle järgi on võimalik prognoosida, kas peab olema valmis uueks viiruselaineks või mitte.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles teisipäeval "Esimeses stuudios", et üks osa Eesti koroonakriisist väljumiseks võiks olla masstestimine.

Popov lausus kolmapäeval, et ta on valitsuse ideest teadlik, kuid erinevatel testidel tuleb vahet teha.

Praeguseid testimisi, mida teevad nii terviseamet kui ka haiglad, tehakse selleks, et tuvastada praeguseid viirusjuhtumeid ja nendega tegeleda. Masstestimine puudutab Popovi sõnul eelkõige antikehade leidmist veres.

"Testima peab populatsiooni selleks, et aru saada, kuhu liigume oma immuunsusega. Selles mõttes on see õige otsus, et testida palju inimesi, et aru saada, kas on meil risk uuesti nakatuda või mitte," selgitas Popov.

"Populatsiooni testmine näitab meile, kui paljud on reaalselt juba läbi põdenud selle haiguse ja kui paljudel on olemas antikehad. Siis teame, kas järgmine laine tuleb või ei tule ja võib-olla saame prognoosida isegi majanduslikus aspektis oma tulevikku," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles