E-etteütlusel oli õpilastest parim Põlva gümnaasiumi abiturient Kristin Pintson

Mati Määrits
, reporter
Copy
Kristin Pintson
Kristin Pintson Foto: Erakogu

13. korda toimunud Vikerraadio e-etteütluse võistlusel oli õpilastest parim Põlva gümnaasiumi abiturient Kristin Pintson.

Vikerraadio saatele Vasar antud intervjuus märkis Pintson, et on e-etteütlusi kirjutanud nii kaua, kui mäletab. Ta tunnistas, et on suur lugeja, mis viis saates osalenud teksti koostajad loogilisele järelduseni, et küllap see ongi tütarlapse edu üks saladusi. Samuti tunnustasid meeskonna liikmed Põlva emakeeleõpetajaid.

Küsimusele, kas ka ta tulevikuplaanid võivad olla seotud eesti keelega, kostis Kristin, et on sellele mõelnud, kuid emakeel ei ole ilmselt siiski lõplik valik.

ERRi andmeil jõudis poole tunni jooksul toimetuseni 7529 etteütlust, mis on e-etteütluse ajaloo teine tulemus. Täiesti korrektseid tekste saadeti 104.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid Vikerraadio kodulehel etteütluse Allan Kaldoja (üldvõitja, täiskasvanute kategooria), Kristin Pintson (õpilaste kategooria), Eduard Vanamölder (muu emakeelega kategooria), Brita Kaasik (filoloogide kategooria) ja Riita-Ilona Märka (välismaal elavate eestlaste kategooria), parim nutiseadmega kirjutaja on Riina Tobias. Korrektseid etteütlusi jõudis Vikerraadio toimetusse 104, palju oli ka 1-2 veaga tekste.

Etteütluse meeskonda kuulunud Merilin Aruvee kommenteeris töid vaadates: "Peamiselt kirjutati valesti sõna "privilegeeritudki", selle asemel kirjutati "priviligeeritud", kokku kiputi kirjutama "otsa pidi", mis oli vaja jätta lahku, sest sõnale "ots" eelnes täiend "mõnda". Hoolimata sellest, et pidasime teksti üsna keeruliseks, ei käinud see osalejatel üle jõu."

2020. aasta e-etteütluse korrektne kirjapilt

Mõnda otsa pidi kurioosselgi kombel võttis Asutav Kogu Eesti Vabariigi esimese põhiseaduse vastu selsamal 1920. aastal, kui sündis Jaan Kross, pärastine Tartu ülikooli õigusteaduskonda immatrikuleeritu.

Ehkki Kross on üle ilma tuntud baroksete ajalooteemaliste epopöadega, leidub vaevalt maarjamaalast, kes poleks lugenud, kuidas asutakse teele küll õhupallide ja dirižaablitega, küll bi-, mono-, aero- ja hüdroplaanidega, et avastada jalatäitki maad südame ja mõtte tarvis.

Paistab, et Kross kui eesti kirjanduse Eiffeli torn mõtles ühtepuhku eestlaste vastuokssele ja vahest privilegeeritudki asendile ajalooraamatus. Sestap, sajand pärast kaht ajaloolis-kultuurilist verstaposti, pidagem miljonirahvana omaenda seadusesõnaks lugeda eesti luulet!

Paralleelvõimalused:

Eesti Vabariigi / Eesti vabariigi

Asutav Kogu / asutav kogu

selsamal / selsamal,

Tartu Ülikooli / Tartu ülikooli

esimene / 1. / I põhiseadus

bi-, mono-, aero- ja hüdroplaanidega / "bi-, mono-, aero- ja hüdroplaanidega"

baroksete ajalooteemaliste / baroksete, ajalooteemaliste

eesti kirjanduse / Eesti kirjanduse luulet / proosat on mõlemad õiged

eesti / Eesti

Sestap, sajand pärast kaht ajaloolis-kultuurilist verstaposti, pidagem / Sestap – sajand pärast kaht ajaloolis-kultuurilist verstaposti – pidagem / Sestap sajand pärast kaht ajaloolis-kultuurilist verstaposti pidagem

Viimase lause lõpus võib hüüumärgi asemel olla ka punkt. Kontrollsüsteem oli leebe üleliigsete reavahetuste, tühikute ning erinevate jutumärgivormide suhtes.

Algselt ühekordse projektina mõeldud e-etteütlus toimus juba 13. korda. Algselt pidi e-etteütlus toimuma emakeelepäeva eel, 13. märtsil, kuid riigis kehtestatud eriolukorra tõttu lükkus see 3. aprillile, mis on ühtlasi ka Vikerraadio sünnipäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles