Haameri talu sulgeb kõik lihapoed

Mati Määrits
, reporter
Copy
Haameri talu kahe lihapoe lettidel haigutab juba tühjus.
Haameri talu kahe lihapoe lettidel haigutab juba tühjus. Foto: Haameri Talu

Esmalt Vastse-Kuuste lihapoe sulgenud Haameri talu teatas märtsi viimasel nädalal ka Põlva ja Viluste poe ning lihalõikuse sulgemisest. Põlva Maksimarketi letist leiab värsket liha juuni esimeste päevadeni.

«Edaspidi keskendume vaid teravilja- ja seakasvatusele. Kui ei näe äril tulevikku, siis tuleb eriti kiirelt võtta vastu rasked otsused. Me ei suuda võistelda suurte lihatööstuste odava «hakklihaga» ja lihaga, kui tahame müüa vaid oma talu kvaliteetset sealiha, maksta oma töötajatele elamisväärset palka ning oma tervist ja närve 50-aaastaseks saamiseni normaalsena hoida. Nüüd teame, oleme proovinud ja targemad. Tõmbame tagasi! See kõik pole seda väärt! Igaühele ongi oma!» edastas talu perenaine Ave Haamer ühismeedia kaudu oma sõnumi klientidele.

Lõuna-Eesti Postimehega suheldes tunnistas Haamer, et ei saa kõikidest sulgemise põhjustest veel rääkida.

«Eriolukord otsust ei mõjutanud, sest see oli sündinud juba varem. Tahame pakkuda puhast talukaupa, aga ei suuda selles hinnaklassis suurtööstustega võistelda. Inimesed on äärmiselt hinnatundlikud, ma ei näinud enam ettevõtmises tasuvust. Poepidamise kogemus ütleb, et kes odavamalt läbi ajab, see pikemalt hakkama saab. Igatahes oli see meie valik – mitte järele anda kvaliteedis, samuti ei tahtnud me maksta töötajatele miinimumpalka,» sõnas perenaine.

Enne jõule esimesena uksed kinni pannud Vastse-Kuuste müügipunkt oli Haameri sõnul osa pikemaajalisest protsessist. Põlva pood suleti 29. märtsil.

«Viluste poe sulgeme 19. aprillil. Lepingud lõpevad juuni alguses ning selle ajani on meie värske liha Põlva Maksimarketis. Läheme sinna tagasi, kust kunagi alustasime – teravilja- ja loomakasvatus,» sõnas ta.

Edaspidi hakatakse liha müüma suurtele tööstustele. Üheski neist Haameri talu enam osaline ei ole.

Viluste poe ruume kavas mõnele uuele tegijale müüa või välja rentida pole, sest need kuluvad ära talusiseses logistikas. Põlva kesklinnas kasutatakse rendipinda.

Poodidest koondatud 15 töötajale Ave Haameril talus teist tööd pakkuda ei ole, sest ametis on juba Eesti inimesed. «Meil ei ole ka hooajalist tööpuudust,» rõhutas perenaine.

Esimese lihapoe avas Haameri talu 2017. aasta 11. novembril Vilustes, järgmine oli Põlvas aprillis 2018 ning viimane Vastse-Kuuste mais 2019. Sulgemine käis vastupidises järjekorras.

Jaagumäe Kaubandus uksi kinni ei pane

Võrumaa ettevõtte Jaagumäe Kaubanduse OÜ kaubandusjuht Taimar Timmi kinnitas, et neil küll sulgemise plaani ei ole.

«Suurtel tehastel ei ole kohapeal lõikust ning nende külmutatud ning pärast üles sulatatud liha kvaliteet ei ole nii hea. Meil on loom eelmine päev tapetud ja juba järgmine päev on liha letis. Seega on lüli enne tarbijani jõudmist eriti lühike. Ka hinna poolest oleme konkurentsis,» leidis Timmi.

Firmal on Võrus neli poodi ning Põlvas üks. «Kui oleksime üldse kaalunud mõne poe sulgemist, siis olnuks see Põlva – peamiselt suuremate veokulude tõttu. Aga kui nüüd Haamer oma poed kinni paneb, oleme Põlvas ainukesed,» tõdes kaubandusjuht.

Kauba kojutoimetamist pole firma kaalunud. «Las väiksemad tegijad teevad. Pealegi tegutsevad ju ka kauplusautod,» sõnas Timmi. «Küll on täiesti kadunud cateringi tellimused – aprilli lõpuni on kõik tühistatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles