Arstid ei soovita antikehadel põhinevaid kiirteste kasutada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Apteek. Foto on illustratiivne.
Apteek. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti laborimeditsiini ühing ja Eesti infektsioonhaiguste selts ei kiida heaks antikehade määramisel põhinevate koroonaviiruse kiirtestide kasutusele võtmist ja apteekides eraisikutele müümist, kuna teaduslike andmete põhjal ei ole need usaldusväärsed.

Praeguses olukorras, kus iga riiklikul tasemel tehtud otsus mõjutab kogu elanikkonda, on meedikute sõnul väga tähtis, et otsused tugineksid ekspertide hinnangutele.

"Antikehi määravate kiirtestide suhtes on inimestel suured ootused. Nende abil loodetakse kindlaks teha haiguse põdemise tagajärjel tekkinud immuunsust, et objektiivselt hinnata liikumispiirangute vajalikkust. Kahjuks ei anna olemasolevad seda tüüpi kiirtestid täpseid ja selgeid andmeid, ega saa seetõttu olla ei üksikisiku ega riigi tasandil tehtavate otsuste aluseks," öeldakse nimetatud ühenduste ühispöördumises, millele on alla kirjutanud ka Eesti Arstide Liit.

Labori- ja nakkushaiguste arstid kinnitavad, et antikehadel põhinevad kiirtestid ei sobi ei kodus ega ka raviasutuses kasutamiseks, kuna nende kvaliteeti on raske kontrollida ja tulemusi keeruline tõlgendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles