Eestisse jõuab enam kui miljon kaitsemaski (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest.
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest. Foto: Sander Ilvest

Tallinna lennujaamas maanub teisipäeval Finnairi lennuk, millega jõuavad kohale riigi eritellimusel hangitud isikukaitsevahendid Hiinast: esimese tarnega jõuab Eestisse 740 000 kirurgilist maski, 350 000 FFP2 kaitsemaski ja 12 100 kaitsekitlit.

„Tegemist on esimese riigi sõlmitud suurlepingu tulemusena saabuva saadetisega. See on esimene mitmest järgnevast, millega tagame nii tervishoiu kui hoolekande, aga paljude riigi- ja kohalike omavalitsuste asutuste vajadused isikukaitsevahendite osas. Selle ja järgmiste tarnetega kindlustame ühe kuu varu," ütles eriolukorra tööde juht, riigihalduse minister Jaak Aab.

Saabuvad kaitsevahendeid jaotatakse alates kolmapäevast haiglatele, hooldekodudele, perearstidele, aga ka kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatele, piiripunktidele ning teistele eesliinil töötavatele inimestele. Eriolukorra tööde juhina kinnitab lõpliku jaotuskava riigihalduse minister.

Eriolukorra tööde juht Jaak Aab allkirjastas 26. märtsil riigi suuremahulise tellimuse isikukaitsevahenditele maksumusega 11,4 miljonit dollarit. Sellega telliti näiteks 7,6 miljonit kaitsemaski, aga ka kindaid, kaitseülikondi, kaitseprille ja teisi kaitsevahendeid. Tellimuses arvestati nii haiglate, hooldekodude, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti ning teiste ametkondade vajadusi.

Lisaks sellele tellimusele on riik sõlminud lepingu ka Jaapani ettevõttega 1,6 miljoni kaitsemaski tarnimiseks. Järgmisest nädalast alates on neid saabumas 400 000 tükki nädalas. Veel on töös ka teisi, väiksema mahuga tellimusi.

Ka Eesti seni ainukese sertifitseeritud kaitsemaskide tootjaga sõlmis riik lepingu toodangu ostmiseks. Sillamäel tegutseva Esfil Tehno AS-iga sõlmiti leping, mille kohaselt garanteeritakse aprilli keskpaigast riigile pooleks aastaks 50 000 FFP3 tüüpi respiraatorit nädalas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles