Valga vallavanem tagastab pahameelt tekitanud maasturi (9)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga vallavanem Ester Karuse tagastas vallale renditud 2019. aasta maasturi Kia Sorento, mis seni oli eelkõige vallavanema kasutuses.
Valga vallavanem Ester Karuse tagastas vallale renditud 2019. aasta maasturi Kia Sorento, mis seni oli eelkõige vallavanema kasutuses. Foto: Erakogu

Valga vallavanem Ester Karuse on otsustanud tagastada liisingufirmale vallavalitsuse renditud maasturi Kia Sorento, millega varasemalt liikus peamiselt vallavanem.

Maastur sai esmalt tähelepanu eelmisel aastal, kui vallavolinik Monika Rogenbaum tõstatas teema, et volikogu polnud andnud eraldi luba hinnalise auto andmiseks vallavanema kasutusse. Masin pidi algselt minema vallahooldusteenistusele, ent selle peamine tegelik kasutaja oli toonane reformierakondlasest vallavanem Margus Lepik. Rahandusministeerium sellises vangerduses probleemi ei näinud. Lisaks rentis vald hankega veel kuus sõidukit, ent need olid tagasihoidlikumad. Tol ajal oli vallas võimul Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsoon. Praeguseks on see asendunud Keskerakonna ja EKRE koalitsiooniga.

Vallavalitsuse esindajad ütlesid sügisel, et maastur oli üldkasutuses, seega kõik valla teenistujad võisid sellega sõita. Peamiselt vallavanema käes olevat auto olnud seetõttu, et tema senine tööauto läks katki. Valla kommunikatsioonijuht avaldas sügisel, et uue maasturi ühe kuu kasutusrendi makse on 575 eurot. Toona jäi lahtiseks, kas tulevikus võiks auto peamine kasutaja muutuda.

Tekitas pahameelt

"Juba eelmisel aastal, kui vald hinnalise auto ostis, tekitas see kohalikes elanikes palju pahameelt," põhjendas nüüdset loobumise otsust märtsi keskel vallavanemaks valitud keskerakondlane Ester Karuse.

"Inimesed ei mõistnud, miks on vallavanemal vaja 50 000 eurot maksvat maasturit. See tundus Valgas, kus lisarahastust on vaja mitmele probleemsele valdkonnale, selge priiskamisena. Et Valga valla raha kokku hoida ja eriolukorrast tingitud raskusi leevendada, esitasin liisingufirmale tagastamislepingu," lisas Karuse.

Masina viie aasta pikkuse kasutusrendi kuumakse koos käibemaksuga oli Keskerakonna teate kohaselt 690 eurot. Ester Karuse kinnitas, et tema teeb ametisõite isikliku sõiduautoga, mille eest ta saab tehtud sõitude eest kompensatsiooni kuni 360 eurot kuus.  Eriolukorra tõttu on ametisõitude arv minimaalne. "Avalikku raha saab palju paremini kasutada. Kujutan ette, mis pilguga vaataksid mind kohalikud ettevõtjad või sotsiaaltöötajad, kui ma valla raha eest ostetud luksusautoga nende juurde sõidaksin," lausus Karuse.

Vallavanem lisas, et ühegi vallaametniku töösõidud ei tohiks auto tagastamise tõttu ära jääda.

Opositsioon  on kriitiline

Jätkuvalt volikogus opositsioonis olev Monika Rogenbaum kirjutas sotsiaalmeedias oma kommentaaris, et auto tegelik kuumakse oli tõepoolest 690 eurot. "Lisaks arvan, et auto tagastamine on õige," kirjutas Rogenbaum.

Samas nimetas ta praeguse vallavanema käitumist kahepalgeliseks. "Kindlasti on taunimist väärt aga Ester Karuse kahepalgeline käitumine, milles saab näha vaid endise koalitsioonipartneri mustamist ja püüdu ennast paremas valguses näidata, sest Reforimierakonnaga koalitsioonis olles ise ju Keskerakond selle maasturi ostis ja oma hääle, et Margus Lepik saaks just KIA Sorentoga maastikke vallutada, andis kindlalt ka Ester Karuse," lisas Rogenbaum.

Vallavolikogu reformierakondlasest rahanduskomisjoni aseesimees ja revisjonikomisjoni esimees Ivar Unt kirjutas ajalehele saadetud kommentaaris, et loos on jäetud pool tõde rääkimata. "Auto tagastatakse ikka seepärast, et praegusel vallavanemal Ester Karusel ei kõlba rahvaauto KIA-ga sõita, sest ta ise on harjunud kasutama palju luksuslikumat autot, milleks on MERCEDES-BENZ CLS 350 BLUETEC," lausus Unt.

Unt tõi välja, et kuigi auto tagastamise põhjendus on kokkuhoid, palkas uus vallavalitsus hiljuti kahe kõrvale kolmanda asevallavanema aastakuluga vallale vähemalt 50 000 eurot, kui arvestada töötasu ja muid kaasnevaid kulusid. Karuse põhjendas seda hiljuti asevallavanematele kriisi ajal langeva suure koormusega. "Kui erasektor vähendab seoses epideemiaga tööjõukulusid, siis meie uuel vallavanemal on kihk suurendada kulusid katku ajal. Ma usun, et kuuleme veel mitu aastat, et probleeme ei saa lahendada, sest raha pole ja selles on süüdi koroona ning eelmine vallavanem. Nüüd on Keskerakond üksi võimul ja eks aeg näitab, kas valitsemise kvaliteet tõuseb. Algus seda kahjuks ei ole näidanud," lisas Unt.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles