Töökatest ukrainlastest ilmajäämine annaks valusa hoobi (4)

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Viimastel aastatel on Eestimaa köögiviljapõldudel ametis nii kohalikku päritolu kapsakorjajad kui ka kaugemalt, eelkõige Ukrainast, pärit tööjõud.
Viimastel aastatel on Eestimaa köögiviljapõldudel ametis nii kohalikku päritolu kapsakorjajad kui ka kaugemalt, eelkõige Ukrainast, pärit tööjõud. Foto: Tomi Saluveer

Põllumeeste kinnitusel on Ukraina töölised reeglina eestlastest usinamad. Samuti kummutavad Lõuna-Eesti põllumajandusettevõtjad müüdi, et ukrainlased on Eestile odav tööjõud. Siinsetel põldudel ametis olevate ukrainlaste palk on eestlastega võrreldes enamasti sama, kuid suurema motivatsiooni tõttu teenitakse tihti Eesti inimestest rohkemgi.

«Ukrainlannad teenivad enamasti meie keskmise palga ja mehed keskmisest rohkem,» rääkis Põlvamaal Kanepi vallas asuva Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla, kellele kuuluva osaühingu töötajate keskmine brutopalk on ligi 1500 eurot. «Ukrainlased ei taha puhata, seetõttu teenivad nad rohkem kui eestlased.»

Põlvamaa üks suurimaid piimatootjaid Kaska-Luiga OÜ tegeleb ka tõulooma- ja teraviljakasvatusega ning seal töötab praegu seitse ukrainlast. «Ma ei tea ühtegi põllumeest, kes maksaks ukrainlastele vähem palka kui eestlastele,» rõhutas Kruusla.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles