Valgamaa koolist leiti taas hinnaline maal

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valgamaal Lüllemäe põhikooli riiuli otsas kogus tolmu Enn Põldroosi maal «Vanalinn».
Valgamaal Lüllemäe põhikooli riiuli otsas kogus tolmu Enn Põldroosi maal «Vanalinn». Foto: Lüllemäe põhikool

Kui ülemöödunud aastal selgus, et Valgamaal asuva väikse Lüllemäe põhikooli seintel rippunud maalide autoriteks olid tuntud kunstnikud Artur Lokk ja Elmar Kits, siis nüüd tuli riiuli otsast välja Enn Põldroosi hinnaline teos.

«Kuna koolimaja seisab hetkel tühjana, alustasime remonti ühes ruumis, kuhu rajame kooliraadio ja metoodilise kabineti. Taas tõdesime, et meie vana koolimaja ei väsi üllatamast – riiuli otsas tolmu koguv pilt mõõtmetega 64x91,5 cm osutus Enn Põldroosi 1966. a taieseks pealkirjaga «Vanalinn»,» jagas kool hiljuti sotsiaalmeedias rõõmu. Nende postitus lisas, et nagu Kitse ja Loki puhul, lasevad nad kindlasti ka selle maali professionaalidel restaureerida.

Tartu kunstimaja kuraator-projektijuht Peeter Talvistu lausus, et pole seda konkreetset maali Põldroosiga seotud kirjanduses kohanud. Enn Põldroos on tema sõnul aga kahtlemata Eesti üks tippmaalijaid. «See töö on tema kõige varasemast perioodist, nii et selles suhtes ta kindlasti peaks olema väga hinnaline. See on osaliselt tolleaegse stiiliga, aga siiski natuke üllatav tolle aja kohta. Põldroos kasutas toona ka hästi palju karmi stiili – see oli tolle ajastu stiil, mis oli suurte tugevate piirjoontega. See on mingit moodi edasiminek, väga huvitav kubismi kalduv kompositsioon.»

Talvistu lisas, et 2017. aastal läks veidi väiksem sarnane maal 1966. aastast müüki 4600 euroga. «Arvan, et selle väärtus on kuskil üle 5000 euro.»

Päris samast kaalukategooriast, kui viimati leitud suuremõõtmelised Artur Loki ja Elmar Kitse maalid, antud teos Talvistu sõnul pole, ent nüüdseks võib Põldroosi juba Kitsega võrdväärselt hinnatud nimeks pidada. «Need eelmised olid ikka hiiglaslikud teosed. Nii suuri tuleb harva ette. Kuigi Põldroos on teadupärast Eesti ühe suurima kunstiteose autor, ta on teinud ka Tallinna linnahalli gobelääni. See on ikkagi maal, mis kõigi eelduste järgi ei ole mõeldud konkreetselt Lüllemäele.»

Põldroos ise lausus, et uudis maali leidmisest on talle huvitav. Ta lisas, et maalis 1966. aasta paiku Tallinna vanalinna võrdlemisi palju. «Need on laiali läinud. Mul endal on vist üks või kaks alles.»

Kunstnik pakkus, et maal võis Lüllemäele sattuda ärakinkimise käigus. «Tookord oli komme, et kui olid näitused kunstihoones, siis kunstifond ostis sealt rikkalikult ja just sellise mõttega, et nendest töödest komplekteerida rändnäitused, mis käisid mööda Eestit paljudes kohtades. Kui mõni pilt oli juba peaaegu igal pool käinud, need tavaliselt kingiti ära kas koolidele, kultuurimajadele või vahel haiglatele. Eeldan, et selle pildi saatus võib selline olla.»

Pärast maalist foto nägemist lausus ta, et mäletab seda pilti päris hästi. «See pole küll kohapeal maalitud, vaid on tehtud ateljees kogunenu muljete sünteesina. Selleks ajaks olin terve suve vanalinnas tänavatel pintsel käes tegutsenud. Nüüd tagantjärele vaadates võib öelda, et see oli vägagi viljakas ja meeldejääv periood minu kunstnikuelus.»

Enn Põldroos (sündinud 21. mail 1933 Tallinnas) on eesti kunstnik ja kirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles