Veokijuht Euroopas: poed on kinni, teed tühjad

Tiit Loim
, reporter
Copy
Koroonaviirus on Euroopa teed tühjaks jätnud, see võimaldab veokijuhtidele mugavat liiklemist. Fotol veokid Saksamaa kiirteel.
Koroonaviirus on Euroopa teed tühjaks jätnud, see võimaldab veokijuhtidele mugavat liiklemist. Fotol veokid Saksamaa kiirteel. Foto: ANNEGRET HILSE/REUTERS

Valga rahvusvaheliste kaubavedude autojuhi sõnul on praegustel tühjadel kiirteedel Euroopas mugav sõita ning takistusi pole ka piiridel. Ühel veofirmal on viiruse tõttu kadunud aga suisa ligi pool kaubamahust.

Veokijuhid on ühed neist, kellel tarvis pandeemiast hoolimata riikide vahel reisida ja inimestega kokku puutuda. Valga firma A.Karuse AS veokijuht Viktor Teras sõitis tavaliselt Eesti, Saksamaa ja Tšehhi vahel. Praegu on ta üle nädala kodus olnud. Teras kirjeldas, et järjekorrad piiridel on nüüdseks kadunud. «Valkas tõmbas mind kõrvale Läti piirivalve, kirjutas üles isikukoodi. Leedu-Poola piiril oli kiirus vähendatud, 20 kilomeetrit tunnis, piirivalvur vaatas. Pidasin kinni, ta küsis, kuidas end tunnen; ütlesin, et väga hästi. Näitas käega, et pane edasi. Poola-Saksa piiril ei olnud kedagi, ei patrulli ega midagi. Saksast Tšehhi minnes ka kinni ei peetud,» kirjeldas mees viimatist reisi.

Tšehhimaal käisid inimesed mehe sõnul ringi, sallid ja muud improviseeritud kaitsevahendid näo ees. Firmas, kuhu varem sai sisse minna, tuli nüüd dokumendid ära anda luugi kaudu. Selleks tuli kanda maski. «Dokumendid sain kätte, läksin laadima, seal mõõdeti otsaesiselt temperatuuri, siis lasti alles sisse. Koorem peal, hakkasin tagasi tulema. Saksa-Poola piiril peeti sõiduautod kinni, aga veokitele oli roheline tuli. Leedus ja Lätis samamoodi. Esimene kinnipidamine oli Iklas, läksin koormaga Tallinnasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles