Erafirma hakkab Valgas viiruseproove võtma

Tiit Loim
, reporter
Copy
Koroonatesti tegemine.
Koroonatesti tegemine. Foto: Margus Ansu

Erasektori meditsiiniettevõtete eestvedamisel toimiv avalik koroonaviiruse testimine laieneb. Järgmise nädala algusest on mobiilne proovivõtukoht ka Valgas. Seal on tervisebusside juures elanikelt proove võtmas eraarstikeskuse Qvalitas personal.

Testimiseks tuleb endiselt helistada oma perearstile. Kui arst otsustab, et koroonaproov on vajalik, edastab ta saatekirja laborisse ning sealt helistatakse abivajajale, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Kui see info on teada, tuleb sõita autoga kokkulepitud kohta ja võtta kaasa dokument. Ninaneeluproovi saab anda vaid saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Tungiva vajaduseta ei tohi võtta samasse autosse pereliikmeid.

Inimestelt, kellel puudub võimalus proovivõtukohta sõita, võetakse proov kodus. Selleks töötab üle Eesti üheksa kodustestimise brigaadi.

Pärast proovi andmist tuleb jääda ootama vastust, mis edastatakse telefoni teel. Vastuse saab prooviandja järgmisel päeval, see liigub ka keskkonda digilugu.ee.

Neil, kelle proov osutub positiivseks, tuleb püsida kodus, järgida perearsti soovitusi, tervise halvenemisel võtta ühendust perearstiga või kutsuda kiirabi.

Laboris analüüsitakse proovist viiruse olemasolu selle RNA määramise meetodil.

Seni on Valgas koroonaproove teinud Valga haigla. Haigla juht Margus Ulst lausus, et ka nemad jätkavad proovide võtmist. «Oleme sunnitud oma patsiente, töötajaid ja neid, kelle perearstid saadavad, ikka testima. Nii palju, kui tööd ette antakse, nii palju ära teeme.»

Kolmapäeva varahommikust eile varahommikuni analüüsiti Eestis 2058 COVID-19 viiruse testi, millest 34 osutus positiivseks. Kokku oli eilseks positiivseks osutunud 1434 testi.

Eile hommikul vajas Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 137 inimest, kellest 10 oli juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul suri COVID-19 tõttu üks inimene, kokku on haigus Eestis nõudnud 36 elu.

Võrumaal on uus koroonaviirus tuvastatud 76 inimesel, Põlva- ja Valgamaal seitsmel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles