Politsei hoiatab terviseametnikena esinevate kelmide eest

LEPM
Copy
Telefonikelmid on jätkuvalt aktiivsed.
Telefonikelmid on jätkuvalt aktiivsed. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Viimastel päevadel on Lõuna-Eesti inimesed andnud politseile teada võimalikest telefonikelmidest, kes eakamatele inimesele koju helistavad ning erinevaid terviseteste pähe määrivad.

Kagu jaoskonna juhtivuurija Tiit Melts rääkis, et sarnase murega pöördus eile politsei poole ka ühe Valgamaal elava mehe lähedane, kelle sõnul oli tema isa saanud just taolise telefonikõne. „Vanahärrale helistas eesti keelt kõnelenud naine, kes esitles ent Terviseameti töötajana ning pakkus eakale mehele tasulist tervisetesti,“ kirjeldas Melts. Ta lisas, et kuigi eakas härra puikles telefonikõnes pikalt väidetavale terviseametnikule vastu, jäi ta lõpuks siiski testi saatmisega nõusse ning palus selle oma kodusele aadressile lähetada.

„Õnneks mees oma rahakotiraudu avada ei jõudnud ning pidas enne lõpliku tehingu tegemist oma tütrega nõu. Viimane andis isale kinnitust, et asi ei ole õige ning et Terviseamet selliselt telefonimüügiga ei tegele. Info juhtunust ning täpsematest üksikasjadest edastati seepeale politseile asjaolude selgitamiseks,“ rääkis juhtivuurija.

Sarnaseid pakkumisi on telefonitsi laekunud ka teistele Lõuna-Eesti elanikele. Meile teadaolevalt on inimesed olnud õnneks piisavalt ettevaatlikud ja skeptilised ning ei ole selliste tehingutega nõustunud.

„Palume sarnast kainet mõistust säilitada ka kõigil teistel, kelle telefonile taoline kõne peaks saabuma. Teavitustöö tegemisel saavad abiks olla kõik inimesed, kes oma vanemate, vanavanemateni või eakate naabriteni teadmise viivad, et Terviseamet sellist ravimite ja tervisetestide telefonimüüki ei tee,“ rõhutas uurija. Melts toonitas, et taoliste libapakkumiste puhul ei saa iial kindel olla, kas pakutud kaup üldse kunagi peale arve tasumist postkasti jõuab ja kui jõuabki, siis ei saa lõpuni kindel olla selle kvaliteedis, päritolus või ohutuses.

Politsei soovitab mistahes soovimatu pakkumise laekudes kõne või vestlus lõpetada ning võimalikest kelmidest kohalikule korrakaitsjale teada anda.

Ole valvas, kui:

• Telefonimüügi puhul ei taheta lasta kõnet lõpetada

• Sind survestatakse väites, et kui sa toodet ei osta, siis müüja sissetulek langeb

• Kui Sa toodet ei osta, juhtub midagi (halba)

• Telefonitsi sõlmitakse leping toote esmakordseks ostuks ja edaspidi hakatakse regulaarselt kaupa koju saatma küsides selle eest raha

Pea meeles:

• Kui sa toodet või teenust osta ei soovi, ent müük on pealetükkiv, keeldu kindlameelselt ja viisakalt

• Sinu kodu on sinu kindlus ja sul on alati õigus müügimeest mitte oma koju lubada või paluda tal lahkuda

• Sul ei ole kohustust kohe osta ning kui kahtled, palu lisaaega mõtlemiseks ja otsustamiseks

• Kui kahtled asja õigsuses, pea nõu oma lähedastega

• Sul on õigus toode 14 päeva vältel tagastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles