Huvi metsas töötamise vastu on hüppeliselt kasvanud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Koroonaviirusest tingitud ebakindlus on suurendanud inimeste huvi metsas töötamise vastu. Praegu on metsandus üks väheseid valdkondi, kus tegevus endistviisi käib ning oma metsas leiavad rakendust ka need inimesed, kelle põhitöö on kriisi tõttu seiskunud.

Koroonaviiruse levikust tingitud majanduslangus on mõjutanud paljusid sektoreid. Samas käib vilgas töö valdkondades, mis on seotud eluks hädavajalike toodete ja teenustega, nagu näiteks toasoe või toidu tootmine.

«Tegevused, mis alles mõned kuud tagasi inimestes erilist huvi ei äratanud, pakuvad täna olulist kindlust. Metsatööd kuuluvad nende hulka,» ütles Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa. Ta selgitas, et metsatööstus aitab keerulistel aegadel majandust stabiliseerida. Samuti aitab metsa- ja puidusektor rahuldada inimeste põhivajadusi. «Puitu vajame nii erinevate toodete ja toasooja tootmiseks kui ka inimestele elatise ja töö andjana. Ka erametsaomanikel on selle tagamiseks oma roll.

Eesti Erametsaliit julgustab kõiki väikemetsaomanikke oma metsade eest hoolt kandma, seda eriti selle nädala seadusemuudatuse valguses, mis võimaldab füüsilisest isikust metsaomanikele igal aastal metsa majandamisest teenitud tulust 5000 euro ulatuses maksuvabastust. Metsaomanikke aitavad erinevatel metsatöödel nõu ja jõuga kohalikud metsaühistud, kuhu kevadel jõutakse kõige sagedamini istutustöid puudutavate küsimustega.

Rakvere Metsaühistu juht Meelis Matkamäe rääkis, et viimase kuu jooksul on tema poole pöördunud palju metsaomanikke, kes oma metsas toimetamiseks varem väga palju aega leidnud ei ole, kuid soovivad nüüd ka ise käed mullaseks teha. «Kui varem oldi pigem huvitatud metsaühistust istutusteenuse tellimisest, siis nüüd on omanikud otsustanud selle töö ise ette võtta,» rääkis Matkamäe, kes kiitis ka riigikogu otsust metsaomanikele maksusoodustus kehtestada. «See innustab kindlasti just väikemetsaomanikke oma metsas toimetama ja vajadusel ka väiksemaid hooldustöid ette võtma, et metsade seisukorda parandada.»

Ka Valgamaa Metsaühistu juht Atso Adson kinnitas metsaomanike kasvanud huvi ise oma metsas tööd teha. «Mitmed meie liikmed on otsustanud kevadeks planeeritud metsatööde mahtu suurendada ja on meilt taimi juurde tellinud,» rääkis ta ja meenutas, kuidas ühel talunikul sai eelmisel nädalal osa taimi talgukorraski maha pandud. «Eks see töö vajas neil sel aastal suuremat planeerimist, kuid õnneks olid kõik istutajad ka ise väga huvitatud ohutu pikivahe ja hügieeninõuete hoidmisest. 5000 kaske said edukalt kasvama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles