Läti valitsus pakub tööandjatele välja seisakuaja palgakärped

BNS
Copy
Ministeerium rõhutas, et töötajale säilitatakse igal juhul miinimumtasu ja sotsiaaltoetus igale lapsele. Foto on illustratiivne.
Ministeerium rõhutas, et töötajale säilitatakse igal juhul miinimumtasu ja sotsiaaltoetus igale lapsele. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Läti valitsus toetas teisipäeval majandusministeeriumi ettepanekut lubada tööandjail maksta eriolukorra seisakuajal töötajatele 70 protsenti palgast, mitte sada, nagu seadus ette näeb.

Majandusministeeriumi esitatud seadusemuudatused näevad ette, et süvendatud koostöö kava tingimustele vastavad tööandjad võivad koroonaviiruse COVID-19 tekitatud kriisi mõju alla sattudes maksta töötajatele seisakuajal 70 protsenti palgast. Praegu nõuab seadus täispalga maksmist.

Ministeerium rõhutas, et töötajale säilitatakse igal juhul miinimumtasu ja sotsiaaltoetus igale lapsele. Eeldatavasti jääb see norm jõusse käesoleva aasta lõpuni.

Nähakse ette, et töötaja, kes ei ole nõus töötasu vähendamisega, võib lahkuda töölt, pidamata kinni tööseaduse nõudest, mille kohaselt peab ta veel kuu aega tööl püsima. Sel juhul peab tööandja maksma lahkumistoetust.

Tootmismahu lühiajalise vähenemise puhul võib leppida töötajaga kokku osalises tööajas.

Majandusministeeriumi arvates võimaldavad need muudatused tööandjatel hoida kriisi ajal alles töökohad.

Eelnõu kohta peab seisukoha võtma veel seim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles