Vastseliina veekaitsjad võitsid esikoha

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Muu hulgas tuli välja pakkuda nippe veetarbimise vähendamiseks.
Muu hulgas tuli välja pakkuda nippe veetarbimise vähendamiseks. Foto: Toomas Huik

Üle-eestilises keskkonnakampaanias Võta Vabalt osalemiseks on registreerunud juba rohkem kui 1100 eestimaalast, kes on esitanud üle 90 kodutöö keskkonnaprobleemide lahendamiseks. Kampaania kestab 29. maini, kuid osa tunnustusi on juba välja jagatud. Üks neist tuli Lõuna-Eestisse: vee kaitsmisega seotud tööde hulgas said esikoha Vastseliina gümnaasiumi õppurid.

Kampaaniat korraldava MTÜ Tuleviku Heaks juhatuse liikme Mari-Liis Vahtra sõnul soovivad inimesed eriolukorrast hoolimata panustada keskkonnamurede lahendamisse. «Oleme saanud 51 korralikku kodutööd tarbimise vähendamiseks ning rohkem kui 500 inimeselt 40 väärt ideed vee säästmiseks,» rääkis Vaher. «Praegu kogume ideid Maa kaitsmiseks, kus fookuses on reostus, elektri säästmine, toidu ületarbimise vältimine ja liikide kaitsmine väljasuremise eest. Juba 6. mail liigume õhuga seotud teemade juurde, et muu hulgas pöörata tähelepanu liikumisele, ruumide sisekliimale ja metsadele.»

Vee kaitsmisega seotud tööd said rahvahääletusel 3629 häält. Koos žürii arvamusega saavutas esikoha Vastseliina gümnaasiumi 2.b oma puhastusnippide kogumikuga.

Eelmise nädala keskpaigaks oli uues keskkonnakampaanias osalemiseks registreerunud 1127 eestimaalast, osalejate keskmine vanus on 12,5 aastat. 67 võistkonnast 27 on lasteaedadest, 19 koolidest, 18 peredest või sõpruskondadest ning kolm ettevõtetest või organisatsioonidest.

Keskkonnakampaania Võta Vabalt keskendub veele, õhule, tarbimisele ja Maale. Iga fookuse all on olemas teemad, mille seast iga võistkond valib ühe meelepärase, millele lahendust otsida. 1.–20. maini kestab järeltööde voor, kuhu saab esitada ideid teemadel, kus tööde vastuvõtt on juba lõppenud.

Osalemiseks tuleb algatuse veebilehel registreerida vähemalt kolmeliikmeline võistkond, kuhu peab kindlasti kuuluma üks täiskasvanu. Iga valitud teema kohta teeb võistkond kodutöö, kus kirjeldab püstitatud eesmärki, kuidas see saavutati ning mida tiimiliikmed õppisid.

Kampaaniat korraldab MTÜ Tuleviku Heaks, seda rahastab keskkonnainvesteeringute keskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles