Hooletud lõkketegijad hoidsid Võrumaa päästjaid rakkes

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rõuge vallas Palli külas süttis hooletust lõkkepõletamisest kulu ja põleng levis ka metsa alla.
Rõuge vallas Palli külas süttis hooletust lõkkepõletamisest kulu ja põleng levis ka metsa alla. Foto: Lõuna päästekeskus

Pikal nädalalõpul said Lõuna-Eesti päästjad hulga väljakutseid, mis olid moel või teisel seotud hooletu lõkketegemisega. Eriti palju tuli taolisi väljakutseid Võrumaalt.

Neljapäeval mõni minut enne südaööd said päästjad väjakutse Võrust Lille tänavalt. Teate kohaselt põletati seal lõket, millest lennanud sädemed ohustasid kõrval asuvaid kuure. Päästjad andsid korralduse lõke kustutada ja selgitasid tuleohutusnõudeid. Lõke peab asuma hoonetest ja põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt 8 meetri kaugusel.

Reedel kella 10.25 ajal käisid päästjad Rõuge vallas Vana-Roosa külas kustutamas järelevalveta lõkkest hektari ulatuses süttinud kulupõldu.

Laupäeval kella 12.47 ajal süttis Rõuge vallas Palli külas hooletust lõkkepõletamisest kulu ja põleng levis ka metsa alla. Päästjad kustutasid Rõuge ja Suhka vabatahtlike abiga kulutulekahju ja lõkke kella 13.33ks.

Kella 13.48 ajal avastasid päästjad Misso alevikus Pugola külas lõkke, kus põletati rehve, vana mööblit ja muud prügi. Keskkonda saastav lõke kustutati. Jäätmed süüdanud kohalikele elanikele selgitati, et lõkkes tohib põletada ainult immutamata puitu.

Kella 15.15 ajal põletati Antsla vallas Lusti külas tuleohutusnõudeid eirates suures lõkkes ehitusjäätmeid. Väljas oli tugev tuul ja põleng levis ümbritsevale kulule. Põletaja arvas, et võib oma kinnistul teha, mida ise soovib ning ohutus teda päästjate sõnul ei huvitanud.

Lõke ja kulu kustutati ning põletajale selgitati, et lõkkease tuleb korralikult piirata, selle ümbrus puhastada põlevmaterjalist ning esmaste kustutusvahenditega tagada, et põleng ümbrusele ei leviks. Suure tuulega lõket süüdata ei tohi: tuul ei tohi olla üle 5,4 meetri sekundis, mis tähendab, et liiguvad puude jämedamad oksad.

Päästjad käisid samas kohas järelevalveta lõket kustutamas ka 28. aprillil.

Antsla vallas Lusti külas põletati tuleohutusnõudeid eirates suures lõkkes ehitusjäätmeid.
Antsla vallas Lusti külas põletati tuleohutusnõudeid eirates suures lõkkes ehitusjäätmeid. Foto: Lõuna päästekeskus

Pühapäeval kella 17.01 ajal põletati Võru vallas Haidaku külas lõkkes vanu madratseid ja rehve. Päästjad kustutasid keskkonda saastava lõkke. Info toimunu kohta edastati keskkonnainspektsioonile.

Ühe lõkketegemisega seotud väljakutse said nädalalõpul ka Põlvamaa päästjad. Reedel kella 15.10 ajal süütasid Põlva vallas Rosma külas kustutamata jäetud lõkkeasemelt lennanud sädemed kulu. Elanikud kustutasid põlengu päästjate saabumise ajaks. Päästjad kastsid lõkkeaseme veega üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles