Põlvamaa mahetootja pelgab rahast ilma jääda (1)

Mati Määrits
, reporter
Copy
Viljakasvatajatel tuleb vahel oma saagi eest tasu oodata küllaltki kaua.
Viljakasvatajatel tuleb vahel oma saagi eest tasu oodata küllaltki kaua. Foto: Dmitri Kotjuh
  • Eriolukord ASi Eestivili ostu-müügijuhi väitel raha liikumist mõjutanud ei ole.
  • Mõni loomafarm maksab 60 – 90 päeva tähtajast hiljem.

Kanepi valla teraviljakasvatajal Andrus Andressool on tõsine mure: nende perefirma Atsi Mahe OÜ pole ASile Eestivili müüdud mahevilja eest raha kätte saanud.

Õnnetu on mees juba selle pärast, et maheviljaga katsetati esimest aastat – ja kohe tabas ebaõnn. «Tavaviljaga pole seni mingit jama olnud. Ühtekokku on meil vilja all kuni 300 hektarit põldu. Mahevilja kasvatasime läinud aastal ligemale 38 hektaril ning selle osakaalu tahame ajapikku suurendada,» mainis Põlvamaa põllumees.

Eestiviljale saadeti kaks koormat, ligi 57 tonni peamiselt mahekaera maksumusega üle 10 000 euro. Pärast seda, kui kokku lepitud maksetähtaeg aprilli keskel möödus ning raha arvel ikkagi polnud, püüdis Andressoo ühendust võtta firma kodulehel olevatel telefoninumbritel, kuid nädal-kaks keegi toru ei tõstnud.

Täitmata lubadus

«Alles aprilli lõpus õnnestus mul ühendust saada finantsjuhiga, kes lubas raha laekumist päeva-kahe jooksul. Paraku jäi seegi üksnes lubaduseks,» rääkis Atsi Mahe OÜ juhatuse liige esmaspäeval.

«Samas ostavad nad vilja endiselt kokku – see tuleks neil küll peatada, kuni võlad tasutud on,» leidis Andressoo, kes on valmis raha kättesaamiseks pöörduma ka kohtu poole.

AS Eestivili põllumajandusettevõtja andmeil ise midagi ei tooda: nad üksnes ostavad vilja ja müüvad seda edasi. «Lätis on neil tütarfirma ning minu koormad läksidki märtsis otse Lätti,» teadis Eesti taasiseseisvumise ajast talu pidanud mees.

Maheviljal on Andressoo andmeil kord turgu ja kord jälle mitte. «Sügisel ei olekski selle eest suurt midagi saanud, mistõttu hoidsin vilja kevadeni. Kevadel hakkaski hind järjest üles minema. Kuna Eestivili pakkus teistest kokkuostjatest rohkem, selle õnge läksimegi,» kahetses ta.

Samas ostavad nad vilja endiselt kokku – see tuleks neil küll peatada, kuni võlad tasutud on, ütles teraviljakasvataja Andrus Andressoo.

Atsi Mahe OÜ asutasid Helja ja Andrus Andressoo eelmisel aastal, et pühenduda selle kaudu just mahetootmisele. Mõlemad on firma juhatuse liikmed.

ASi Eestivili ostu-müügijuht Rainer Puhk põhjendas raha maksmisega venitamist sellega, et põllumehed tasuvad ka neile hilinemisega.

Hilinemisi ette tulnud varemgi

«Mõni loomafarm maksab 60–90 päeva tähtajast hiljem. 20 aastat oleme vilja ostnud ja müünud ning hilinemisi on ikka ette tulnud. Kellelegi me selle aja jooksul võlgu jäänud ei ole, sest tahame ka homme osta ja müüa. Samas lõputult käiberaha meil ka ei ole, mistõttu kolm-neli korda aastas tuleb selliseid võnkeid ikka ette. Praegu tuleb vilja müüjatel oma raha oodata keskmiselt kuu, aga vahel oleme raha isegi tähtajast varem maksnud. Meie raha niisama oma kontol ei hoia,» kinnitas Puhk.

Eriolukord ostu-müügijuhi väitel raha liikumist mõjutanud ei ole, sest nii loomad kui ka inimesed tahavad ikka süüa.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles