PILDID, VIDEO ⟩ Läti piir tehti taas lahti

Copy

Reede, 15. mai keskööl taastus Eesti ja Läti vahel vaba piiriületus pärast ligi kaks kuud kestnud kitsendusi, mil mil naaberriiki pääses vaid eritingimustel. Samuti on Eestist võimalik nüüd reisida Leetu.

«Balti riikide omavaheline piiride avamise otsus on oluline samm COVID-19 kriisist väljumise protsessis,» ütles välisminister Urmas Reinsalu. «Piiride avamine saab toimuda kõigi kolme riigi viiruse levikut puudutavate tervisenäitajate alusel, mis on sarnased ja näitavad selgelt viiruse leviku peatumist.»

Eilse päeva jooksul kõrvaldati ka füüsilised tõkked väiksematelt Eesti-Läti piiri ületavatelt teedelt. Alates 15. maist on taastatud vaba liikumine Eesti, Läti ja Leedu elanike ja neis riikides seaduslikult viibivate, COVID-19 haiguse tunnusteta inimeste jaoks. Sellest ajast lõpeb Eesti ja Läti piiril ajutiselt taastatud piirikontroll ja riigipiiri valvamine ning ka Leedust ja Lätist Eestisse saabujad ei pea enam viibima 14 päeva kodus, v.a. väljastpoolt Balti riike saabunud.

Küll tuleb Lätti või Leetu reisides tutvuda seal kehtivate reeglitega. Teadaolevalt on näiteks Lätis kohustuslik kanda ühistranspordis maski.

«Meie inimeste vastutustundlik käitumine on aidanud COVID-19 levikut Baltimaades edukalt piirata ja see võimaldab taastada elanike liikumise kolme riigi vahel,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. «Kuigi avame järk-järgult liikumisvõimalusi tuleb jätkuvalt haigena kodus püsida ja oma reisiplaanid hoolikalt läbi mõelda. Oluline on, et kõigis kolmes riigis oleks inimestel teada, kuhu haigestumisel pöörduda ning tuleb tagada kiire infovahetus riikide terviseametite ja teiste pädevate asutuste vahel haigestunute lähikontaktsete kiireks tuvastamiseks.»

Piirikontroll Eesti ja Läti vahel seati sisse 17. märtsi südaöösel. Eesti ja Läti 350 kilomeetri pikkusel maismaapiiril oli võimalik üle piiri liikuda üksnes Valgas, Muratis (Võrumaa), Lillis (Viljandimaa) ja Iklas (Pärnumaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles