Talgulised valmistasid niiskust imavaid maske

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Nõuni tublid maskitegijad
Nõuni tublid maskitegijad Foto: Erakogu

«Teeme ära» üle-eestilise maskitalgute algatuse «Teeme Eesti viirusest puhtaks!» käigus toimus kodune maskitegu 351 paigas üle Eesti ning kokku valmistati 7336 riidest maski.

Kõige rohkem maske õmmeldi Harjumaal, kus 148 paigas valmis 2629 maski. Võrumaal tehti neid 504, sellega oldi maakondlikus võrdluses viiendad. Valgamaal tehti 120 maski ja Põlvamaal 47.

Teiste seas valmistati maske ka Otepää vallas Nõunis. Seal tegid seda kohalikud noored Miia Jäär, Elerin Enno ja Cäthy Alev. Lõiked tegi ja õmmelda aitas Eve Mahhov. Korraldusliku poole pealt lõid kaasa Eda Soe ja Marika Viks.

Kohaliku kultuurimaja perenaine Marika Viks (pildil paremal) usub, et Nõunis on ühed kõige staažikamad talgulised kogu Eestis. «Juba 1996. aastal tegi meie küla naisselts talgud. Kui tuli «Teeme ära», lõime kohe kampa ja oleme osalenud igal aastal. Nii ei saanud ka tänavu kõrvale jääda.»

Õpituba korraldatigi kultuurimaja ees, kus käsitööna valmisid enda disainitud maskid. Seejuures on Nõunis valminud mask keerulisema disainiga kui apteegis müüdav. Selles on sisetasku, millesse saab pista niiskuse imamiseks kohvifiltri või salvräti. Kõrvakummiks on kasutatud patsikummi.

«Nüüd on Eestimaa kaheksa maski võrra turvalisem,» avaldas Viks rahulolu. «Eriti hea on, et meie maskid on korduvkasutatavad. Neid kannavad nii tüdrukud ise kui ka nende lähedased: üks näiteks läks kingiks vanavanemale.»

Noored ootavad Viksi sõnul väga, millal jälle hoonesse toimetama pääsevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles