Jää inimest veel ei kanna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jää Pedeli jõel.
Jää Pedeli jõel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Päästeamet hoiatab, et praegu veekogudele tekkinud jää inimesi ei kanna ja seega on sellele minek eluohtlik, kuna jääst läbi vajunud inimene upub vaatamata ujumisoskusele, sest külm vesi halvab tegevusvõime mõne minutiga.

Vahelduvad sulailmad ei ole veekogusid piisavalt jäätanud, paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma ilma.

Päästeamet palub lapsevanematel mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta ja selgitada neile jääle mineku riske.

Selle aasta esimestel päevadel on lapsed juba mitmel korral hapra jääga veekogudel ohtlikku olukorda sattunud. Näiteks Tallinnas Kadriorus vajus poiss läbi õhukese jää tiiki, kuid pääses kõrvalseisjate abiga veekogust välja.

Alati ei pruugi aga kõrvalseisjaid olla, mistõttu ei tohiks vanem väikelast veekogu läheduses hetkekski järelevalveta jätta. Suurematele lastele tuleks selgitada, millised ohud veekogudel valitsevad ning kuidas vette kukkumisel käituda.

Kalameestel soovitab päästeamet samuti õrna jääga seotud ohtusid reaalselt hinnata ning mitte minna veekogule enne, kui jää on turvalise paksusega. Ühtlasi soovitab amet jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, vile või helisignaali ja päästenööri, et tagada pääsemine võimaliku õnnetuse korral. Tuleb ka arvestada, et jääkate, mis üht inimest kannab, võib suurema seltskonna puhul puruneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles