Haiglaid ja hoolekandeasutusi võib külastada vaid erandkorras

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Haiglaid võib külastada vaid erandjuhul.
Haiglaid võib külastada vaid erandjuhul. Foto: Sander Ilvest

Haiglates ja hoolekandeasutustes kehtib 1. juunini terviseameti kehtestatud külastuskeeld, erandiks loetakse surija külastamist ja kliendi vaimse tervisega seotud abi andmist.

Enne haigla või hoolekandeasutuse erandkorras külastamist tuleb inimesel täita tervisedeklaratsioon ja kinnitada, et ta ei ole koroonaviirusesse haigestunud ega ole viimase 14 päeva jooksul olnud lähikontaktis COVID-19 haigega.

"Senine praktika näitab, et SARS-CoV-2 viirus võib hoolekandeasustustes väga kiiresti levida," ütles terviseameti ida regionaalosakonna juht Marje Muusikus, kelle sõnul ei avaldu või ei märgata eakamate ja krooniliste haigustega klientide puhul sageli esimesi haigustunnuseid. "Võib juhtuda, et haigusnähud progresseeruvad kiirelt, mistõttu tekib ka hospitaliseerimise vajadus."

Laste hoolekandeasutuste korral tuleb arvestada sellega, et kuigi lapsed ei ole koroonaviirusest põhjustatud haigusest enim ohustatud, võib haigus levida hoolekandeasutuste vanemaealistele töötajatele. Samuti kuuluvad riskirühma asenduskodudes viibivad krooniliste haigustega lapsed.

Eestis on kokku 248 üld- ja erihoolekandeasutust, testimistulemuste põhjal on viirus eriolukorra algusest levinud kokku 26 üld- ja erihoolekandeasutuses. Nendest kümnes on haigestunud ainult kliendid, kümnes nii kliendid kui töötajad ja kuues ainult töötajad.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus. Täna puudub haiguse suhtes efektiivne ravi ja vaktsiin ning piirangute leevendamine haiglate ja hooldekodude külastamise osas võib soodustada haiguse leviku tõusu, mis omakorda võib ületada haiglate ravivõimekuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles