KIRI: Metsaomanike rohkus tagab elurikkuse

Ando Eelmaa
, metsaomanik
Copy
Eesti Erametsakeskus juhatuse esimees Ando Eelmaa
Eesti Erametsakeskus juhatuse esimees Ando Eelmaa Foto: Eero Vabamägi

Eestis on ligi 100 000 metsaomanikku. Osa majandab metsa aktiivselt, osa laseb seda kujundada loodusel. See tagab elurikkuse.

Lisaks maailmavaatele on oluline olukord puiduturul. 2018. aastal olid hinnad laes ja ajendasid metsaomanikke raiuma, nägime rekordilist raiemahtu. Mullu olid hinnad languses ning ka raiemahu eksperthinnang näitab langustrendi. Raieaktiivsus on madalate hindade ja kehvade ilmaolude tõttu olnud kesisem ka 2020. aastal. Kuid suurte üraskikahjustuste pidurdamiseks peab aktiivselt tegutsema.

Veerand meie majandusmetsadest on küpsed, erametsades on see osakaal veelgi kõrgem. Paraku on küps mets kahjustuste suhtes tundlikum. See on sagedamini nõrgestatud mädanikest ning vastuvõtlikum tormile ja üraskitele.

Kaua üle seisnud puidu väärtus langeb ja see sobib suures osas vaid energia tootmiseks. Muutuvates kliimatingimustes on aga soovitus tulevikuks kujundada segametsa, mis on vastupidavam.

Muret teeb füüsilisest isikust metsaomanike arvu vähenemine. Linnaelanikud on kaotanud isikliku sideme perele kuulunud metsaga. Päritud metsa ollakse altimad müüma. Loodame, et hiljuti riigikogus vastu võetud maksusoodustus, aga ka eriolukorras oma metsas veedetud aeg suunab värskeid metsaomanikke oma metsas ise toimetama.

Kriisist olenemata istutatakse ka sel kevadel erametsadesse miljoneid taimi. Tasub meenutada Martin Lutheri öeldut: kui ma tean, et homme on viimnepäev, siis täna istutaksin õunapuu. Aga äkki hoopis kuuse, männi või tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles