Enim on tööjõuga hädas Valga- ja Põlvamaa maasikakasvatajad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Puide talu maasikapõld Valgamaal
Puide talu maasikapõld Valgamaal Foto: Arvo Meeks

Eile toimus maaeluminister Arvo Alleri regulaarne videokohtumine tootjaorganisatsioonide esindajatega - kogu erikorra jooksul on maaeluministeerium esitanud partneritele iganädalast majandusülevaadet,kus hinnatakse riske nii lähi- kui keskpikas perspektiivis ning kasutusele võetud meetmeid.

"Nii eriolukorra ajal kui ka äsjase pandeemia mõjude leevendamiseks on eelkõige oluline operatiivselt ja konstruktiivselt infot vahetada, saada esimesest allikast kiiret tagasisidet võetud meetmete kohta," rõhutas Arvo Aller. "Iganädalased kohtumised on loonud selleks hea võimaluse ning samuti kiirendanud mitmete algatuste elluviimist."

Majandusülevaate riskihinnangu järgi on olukord mõnes sektoris stabiliseerumas. Piimasektoris on Euroopa Komisjoni rakendatud eraladustamise meede andnud esmase leevenduse ja turud on rahunemas ning ka HoReCa-sektor näitab taastumise märke, tõdes minister eilse kohtumise järel.

Samas on tootjate mured ikkagi peamiselt seotud tööjõuga. Ministri sõnul on eelmisest nädalast politsei- ja piirivalveameti (PPA) kaudu korraldatud tööloa lõppenud võõrtööliste informeerimine võimalusest töötada juuli lõpuni põllumajandussektoris. Samuti on vastav info välja saadetud näiteks ukrainlaste kogukonna kaudu.

Maasikakasvatuses on enim tööjõudu vaja Põlva-, Valga ja Tartu maal, teistes maakondades oluliselt vähem. Samas on töötuid kõige rohkem Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaal. Meetmeid töötute huvi suurendamiseks maapiirkondades pakutavate tööde vastu arutab Arvo Alleri sõnul valitsus tänasel istungil.

Alates 15. maist on avatud Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) meetmed, kus eriolukorra tõttu raskustesse sattunud ettevõtjad saavad võtta laenu, laenule käendust kui pantida maad likviidsusolukorra parandamiseks. Huvi laenude vastu on suur - juba esimese nädalaga laekus eriolukorra tagajärgede leevendamiseks mõeldud meetmele taotlusi ligi 50 miljoni euro ulatuses.

Iganädalasel kohtumisel ministriga osalevad sektori esindusorganisatsioonid, samuti on vajaduspõhiselt kaasatud ministeeriumi allasutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles