Põlva valda kummitab tulumaksu alalaekumine

Mati Määrits
, reporter
Copy
Põlva kultuuri- ja huvikeskuse teatrisaalis istungit pidanud volikogu oli otsustamisel sedapuhku valdavalt üksmeelne.
Põlva kultuuri- ja huvikeskuse teatrisaalis istungit pidanud volikogu oli otsustamisel sedapuhku valdavalt üksmeelne. Foto: Mati Määrits
  • Martti Rõigas: «Kui teeme need trassid valla rahaga, nõuavad tehtud kulutuste kandmist ka eelmised ja tulevased arendajad.

Kuigi Põlva vallavolikogu suurendas lisaeelarvet vastu võttes tulubaasi ligemale miljoni euro võrra, paneb vallajuhte tõsiselt muretsema tulumaksu märkimisväärne alalaekumine.

Eelarve mahtu võimaldas suurendada riigikogu rahasüst, mille tingis eriolukord. Põhitegevuse kulude eelarve suurenes 517 631 eurot ja investeerimistegevuse kulud 481 069 eurot.

«Valla eelarvesse tuleb küll juurde ligi miljon eurot, tänu millele saame lühiajalist pidu pidada. Aga kuidas on tulumaksulaekumistega?» küsis opositsiooniline vallavolinik Igor Taro.

Vallavalitsuse finantsnõuniku Märt Eskori vastuse kohaselt on tulumaksulaekumise miinus praeguseks 200 000 eurot ning iga kuuga jääb veel 100 000 eurot laekumata. «Kuna riik eraldas tulumaksu alalaekumiste kompenseerimiseks 316 000 eurot, siis sellest ilmselgelt ei piisa. Samas on valitsuse senised signaalid olnud: ärge veel koondage ega vähendage palka. Loodetavasti saabub selgus hiljemalt paari kuu pärast.»

Vallavanem Georg Pelisaare sõnul on rahandusministeerium põhjendanud tulumaksu alalaekumist muu hulgas ettevõtetele lubatud maksepuhkusega. «Sisuliselt on tegemist ettevõtjatele antud intressita laenuga, mis aga tuleb hiljem ikkagi ära maksta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles