Riigipea visiit jätkus hõrgus helveste hõngus

Madis Perli
, suvereporter
Copy
President Kersti Kaljulaid tutvus Sangaste Linnase tehasega. arvo meeks
President Kersti Kaljulaid tutvus Sangaste Linnase tehasega. arvo meeks Foto: Arvo Meeks

Kui riigipea Kersti Kaljulaid neljapäeval Otepää vallas Keeni külas asuva Sangaste Linnase juurde jõudis, kiitis ta kohe oma ametiautost väljudes mõnusat pudrulõhna.

Pudruhelbetehase juhatuse esimehe Pille Poki sõnul muutusid nende tooted eriolukorra ajal väga populaarseks ning töö käis täistuuridel. «Populaarne kriisitoode,» nentis Pokk.

Küsimusele, kas eestlased on pudrurahvas, vastas president: «Minu andmetel küll on. Täna siin kuulsime, et nüüd kui on rasked ajad või teistpidi jälle toredad ajad ja inimesed on saanud hommikuti rohkem kodus olla, on puder taas leidnud tee eestlase hommikusöögilauale.»

Tervislik ja maitsev

Riigipea tunnistas, et temagi armastab peaaegu igal hommikul putru süüa, välja arvatud laupäeviti ja pühapäeviti. «Aga laupäevased pannkoogid on need paksud, kuhu saab panna nädalas kogunenud väiksed pudrulõpud sisse. Nii et ka kuuendal päeval võib söögist varjatult helbeid leida,» sõnas president. «Aga teeme ka kaerahelveste ja muude helvestega päris palju koogialuseid ja -pealseid. Tervislik igal juhul!»

Riigipea Kersti Kaljulaid kinkis Otepää motoklubi presidendile Argo Raidile Eesti lipu.
Riigipea Kersti Kaljulaid kinkis Otepää motoklubi presidendile Argo Raidile Eesti lipu. Foto: Arvo Meeks

Seda veendumust kinnitas ka Pille Pokk, kes kirjeldas, kuidas koostöös Tartu Ülikooli teadlastega töötati kaerakliide baasil välja uudne helbesari nimega Helde. «Tegemist on esimese teaduslikult välja töötatud putrude sarjaga Eestis,» rõhutas Pokk.

Tootmises olevad helbed on Poki sõnul tervislikult töödeldud ja eelaurutatud, et tarbijal oleks võimalik väikese ajakuluga täisväärtuslikku hommikusööki valmistada. Sangaste Linnas tegutseb Eestis Heleni kaubamärgi all ning on loodud 1991. aastal. Tehas on täisautomatiseeritud ning kuue töötaja juures on ettevõtte käive umbes miljon eurot.

Tähelepanu pälvis ka vineeritehas

Riigipea tähelepanu osaliseks sai eile teinegi edukas Lõuna-Eesti ettevõte – Eesti suurim kasepuiduväärindaja ja vineeritootja UPM–Kymmene Otepää. Tehase juht Silver Rõõmussaar andis president Kaljulaidile ülevaate, millega ettevõte tegeleb. Juttu tuli ka üldisemast arengust.

Tartu gümnaasiumide esindajad koos kultuuriminister Tõnis Lukase, president Kersti Kaljulaidi ja EELK Otepää Maarja koguduse õpetaja Marko Tiirmaaga Eesti lipu 136. sünnipäeval Otepääl.
Tartu gümnaasiumide esindajad koos kultuuriminister Tõnis Lukase, president Kersti Kaljulaidi ja EELK Otepää Maarja koguduse õpetaja Marko Tiirmaaga Eesti lipu 136. sünnipäeval Otepääl. Foto: Arvo Meeks

«Eesti äärealadel on tugevaid puiduga tegelevaid ettevõtteid ja nad püsivad edasi tugevana, kui Eesti metsamajandus on jätkusuutlik,» rääkis Rõõmussaar. Tema sõnul aitab suurem globaalne teadlikkus taastuvatest loodusvaradest kaasa ka nende tehase tegemistele.

Firma loodi 2000. aastal ja see kuulub Soome metsatööstuskontserni UPM-Kymmene gruppi, mille kogukäive on kümme miljardit eurot.

President Kersti Kaljulaid ei pidanud paljuks Tartu gümnasistidega piknikku pidada.
President Kersti Kaljulaid ei pidanud paljuks Tartu gümnasistidega piknikku pidada. Foto: Arvo Meeks

Vineeritehase tootmismaht on 90 000 kuupmeetrit aastas ning Otepää nõlvade vahel valmivat vineeri saab kasutada ehitusel, sõidukite põrandatena, veeldatud maagaasi hoiustamiseks ja ka mööbli valmistamiseks.

President Kersti Kaljulaid kinkis Otepää motoklubile Eesti lipu.
President Kersti Kaljulaid kinkis Otepää motoklubile Eesti lipu. Foto: Arvo Meeks

Ringkäik jätkub Tartumaal

Eilse päeva sisse mahtus veel riigipea kohtumine Otepää sotsiaaltöötajate ja vabatahtlikega ning Valgamaa omavalitsusjuhtidega.

Täna liigub president Kersti Kaljulaid edasi Tartumaale, kus külastab Tartu ettevõtet Replace OÜ, mis annab uue elu katkistele nutiseadmetele. Samuti peab riigipea kõne Rohelise Kooli programmi õppeaasta virtuaalsel lõpuaktusel lasteaias Lotte, kus antakse 33 koolile ja lasteaiale ökomärgis Roheline Lipp.

Lõuna-Eesti visiidi lõpetab tragimine Peipsil, kus riigipea ühineb keskkonnainspektsiooni algatusega ja aitab järve vanadest võrkudest puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles