Maa-amet kutsub omanikke maa-andmetega tutvuma

LEPM
Copy
Maatüki loodusliku seisundi andmed on olulised eelkõige maatulundusmaal, kuna nendest sõltub maamaksu suurus.
Maatüki loodusliku seisundi andmed on olulised eelkõige maatulundusmaal, kuna nendest sõltub maamaksu suurus. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Maa-amet uuendas sel kevadel kõlvikute andmeid ligi 55 000 maatulundusmaal,  sellest aga sõltub maamaksu suurus.

Tegemist on igal aastal toimuva andmete uuendamisega. Maatüki loodusliku seisundi ehk kõlviku (nt haritav maa, looduslik rohumaa, metsamaa, õuemaa või muu maa (märgala, teed) andmed on olulised eelkõige maatulundusmaal, kuna nendest sõltub maamaksu suurus. Maamaks arvutatakse 1. jaanuari andmete alusel ning tänavuse muudatused kajastuvad järgmise aasta maamaksuteatises. Omanikel on aega andmeid kontrollida novembri lõpuni.

Kõige rohkem on maatulundusmaal kõlvikude andmete muudatusi Ida-Eestis, sh Põlva maakonnas (Kanepi ja Põlva vallas), Valga maakonnas (Otepää ja Tõrva vallas) ning 

Võru maakonnas (Rõuge, Võru ja Setomaa vallas).

Kanepi vallas muutusid kõlviku andmed 1105 maatulundusmaal, nendest maksustamishind ei muutunud 358 maatükil, suurenes 391 ja vähenes 356 maatükil. Mais vaadati kõlvikupäringuga maatükke 57 korral.

Põlva vallas muutusid kõlviku andmed 1994 maatulundusmaal, nendest maksustamishind ei muutunud 638 maatükil, suurenes 601 ja vähenes 755 maatükil. Mais vaadati kõlvikupäringuga maatükke 70 korral.

Kogu Eestist tuli mai jooksul kõlvikute andmete muutmiseks 17 pöördumist. Peamiselt oli teemaks õue ulatus, metsa, rohumaa või haritava maa olemasolu.

Maaomanikelt saadud info alusel muudab Maa-amet kaardiandmeid ainult siis, kui ka aeropilt seda toetab. Maaomaniku info on abiks aeropildi dešifreerimisel keerulisemates olukordades, näiteks energiavõsa või istanduste puhul.

Kõlviku andmeid saab vaadata www.maaamet.ee/kolvikute-pindala

Küsimuste korral kataster@maaamet.ee või infotelefon 6750 810.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles