Toidumüüjatel esines puudusi teabe ja temperatuurinõuetega

LEPM
Copy
Veterinaar- ja toiduamet kontrollis eelmisel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kokku 598 toidu müüjat. Foto on illustreeriv.
Veterinaar- ja toiduamet kontrollis eelmisel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kokku 598 toidu müüjat. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Veterinaar- ja toiduamet kontrollis eelmisel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kokku 598 toidu müüjat, kaheksal juhul peatati tegevus. Lõuna-Eestis esines puudusi muu hulgas teabe ja temperatuurinõuetega.

Valgamaal teostati 22 kontrolli, neist 18 avalikul üritusel (mille hulgas ka 3 kontrollreidi) ja 4 tänaval. 10 ehk 45% käitlejatest ei olnud oma tegevusest VTA-d teavitanud. 5% (1 käitlejale) kontrollide puhul puuduseid ei tuvastatud. 50% (11 käitlejale) kontrollidel tehti käitlejale märkus(ed), 36% (8 käitlejal) tehti ettekirjutus(ed), 9% (2 käitlejale) tehti nii märkus(ed) kui ettekirjutus(ed). Kõige enam puudusi esines valdkondades toidu jälgitavus sh saatelehed, toidu toidualane teave, temperatuurinõuded ja enesekontrolliplaan.

Põlvamaal teostati 20 kontrolli, neist 16 avalikul üritusel (mille hulgas ka 5 kontrollreidi) ja 4 tänaval. 2 ehk 10% käitlejatest ei olnud oma tegevusest VTA-d teavitanud. 55% (11 käitlejale) kontrollide puhul puuduseid ei tuvastatud. 35% (7 käitlejale) kontrollidel tehti käitlejale märkus(ed), 5% (1 käitlejal) tehti ettekirjutus(ed), 5% (1 käitlejale) tehti nii märkus(ed) kui ettekirjutus(ed). Kõige enam puudusi esines valdkondades toidu jälgitavus sh saatelehed, enesekontrolliplaan ja toidu toidualane teave.

Võrumaal teostati 21 kontrolli, neist 12 avalikul üritusel (mille hulgas ka 7 kontrollreidi) ja 9 tänaval. 1 ehk 5% käitlejatest ei olnud oma tegevusest VTA-d teavitanud. 81% (17 käitlejale) kontrollide puhul puuduseid ei tuvastatud. 14% (3 käitlejale) kontrollidel tehti käitlejale märkus(ed), 5% (1 käitlejale) tehti nii märkus(ed) kui ettekirjutus(ed). Kõige enam puudusi esines valdkondades toidu toidualane teave, toidu jälgitavus sh saatelehed, enesekontrolliplaan ja temperatuurinõuded.

Enim kontrolle tehti Harjumaal (194), sellele järgnes Jõgevamaa-Tartumaa (102) ja Virumaa (77). Kõige enam viidi 2019. aastal kontrolle läbi avalikel üritustel, kokku 421 käitlejale, mis on ligikaudu 70% kõigist avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres teostatud kontrollidest.

Veterinaar- ja Toiduamet jätkab ka sellel aastal avalikel üritustel, tänavatel ja maanteede ääres kontrollide teostamist. Samadest põhimõtetest lähtuvalt kontrollitakse ka kauplejaid, kes pakuvad oma toodangut kaubanduskeskustes või poodides asuvatel ajutistel rendipindadel, nagu näiteks peaukse ees või müügipindade vahelistes koridorides. Juhul kui tuvastatakse tõsine rikkumine, siis on ametil õigus peatada toidu müüja tegevus ning rakendada sunniraha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles