Eesti Pank valis välja järgmise aasta müntide kujundused

LEPM
Copy
Rahvusloom Hunt.
Rahvusloom Hunt. Foto: Eesti Pank

Eesti Panga nõukogu kinnitas rahvusloom hundile, soome-ugri rahvastele ja riigimees Friedrich Karl Akelile pühendatud müntide kujundused. Kõik kolm temaatilist münti lastakse ringlusse 2021. aastal.

Rahvusloom Hunt

Rahvusloom hundile pühendatud erikujundusega 2-eurose mündi kujunduskonkursile laekus kokku 60 tööd. Parimaks osutus disainer Maria Meose kavand, mis kannab nime "Kriimsilm270". Võidutöö kavandil on kujutatud kivirahnul ulguvat hunti. Kuna hunt on metsaliik, on kavandi taustal kujutatud Eestile iseloomulikku kuusemetsa ning ka öist tähistaevast, sest siis on kõige tõenäolisem hundi ulgu kuulda. 

Riigimees Friedrich Karl Akel

Riigimees Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi kujunduskonkursile laekus kokku 23 tööd. Võidukavandiks osutus kujundaja Kristo Kooskora kavand "Optika". Võidukavandil on kujutatud fragmenti erakordse diplomaadiandega Friedrich Karl Akeli portreest ja allkirja lehviva trikoloori taustal. Meenemündi range korrapäraga vormivõttestik ja sümboolika viitavad üheaegselt nii riigivanema ülesannetes olnud F. K. Akeli silmaarsti elukutsele kui ka tema isikuomadustele. 

Friedrich Karl Akel.
Friedrich Karl Akel. Foto: Eesti Pank

Soome-ugri rahvad

Soome-ugri rahvastele pühendatud erikujundusega 2-eurosed kujundavad kunstnikud Al Paldrok ja Madis Põldsaar. Eesti Panga nõukogu otsustas, et konkursile esitatud töödest oli parim nende kavand, mis kannab nime „Eluring“. Võidukavand põhineb Äänisjärve kaljujoonistel, kus on kujutatud Kütt, Põder, Veelind ja Päike, kes moodustavad soomeugrilaste sümboolse eluringi. Keskne kujund on Veelind – praeguseid ja muistseid soomeugrilasi võib pidada veelinnurahvaks. Ka Lennart Meri tegi 1970. aastal soome-ugri rahvastest ja nende iidsetest traditsioonidest dokumentaalfilmi „Veelinnurahvas“. Äänisjärve kaljujoonised on esitatud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Soome-ugri rahvad.
Soome-ugri rahvad. Foto: Eesti Pank
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles