Valgas võeti tähelepanu alla romade mured

Copy
Kohtumisel võeti arutelu alla romade lõimumine. Keskel Integratsiooni SA rahvusvähemuste valdkonnajuht Kristina Pirgop. Äärtel romade kogukonna mentorid Oleg Artem­chuk ja Irina Anissimova.
Kohtumisel võeti arutelu alla romade lõimumine. Keskel Integratsiooni SA rahvusvähemuste valdkonnajuht Kristina Pirgop. Äärtel romade kogukonna mentorid Oleg Artem­chuk ja Irina Anissimova. Foto: Valga vallavalitsus

Valga jaamahoones kohtusid hiljuti romade kogukonna mentorid vallavalitsuse esindajate ja teiste ametnikega, et arutada, kuidas avalik sektor saab kaasa aidata romade lõimumisele ning nende õiguste tagamisele.

Alates juunist töötavad Integratsiooni sihtasutuse juures romade kogukonna mentoritena Oleg Artem­chuk ja Irina Anissimova. Integratsiooni SA rahvusvähemuste valdkonnajuht Kristina Pirgop ütles, et mentorite töö on toetada romade lõimumist ning tõsta nende teadlikkust oma õigustest ja kohustustest.

Valga vallavalitsuse sotsiaaltööteenistuse juhataja Jüri Kõre sõnul oli tegu eelkõige tutvumiskohtumisega eri valdkondade esindajate vahel. Koostöö eesmärk on Kõre sõnul jõuda lõpuks sinnamaale, et romad suudaksid oma igapäevased asjaajamised ilma kõrvalise abita ise ära teha. Erilise tähelepanu all on aga pered, kus on kooliealised lapsed.

Oleg Artemchuk tõi välja asjaolu, et ka minevikus ei ole romade seas haridusele eriti suurt tähelepanu pööratud ning selline suhtumine jätkub tänapäevalgi. Noored küll tahaksid õppida, kuid vanem generatsioon nende soovi ei toeta.

Kohtumisel rõhutatigi koostöö tähtsust mentorite ja haridustöötajate vahel, et edastada romadele haridusalast infot ja aidata noori nende haridusteel.

Puudulik haridus kandub edasi ka täiskasvanuellu ning paljudel romadel on raskusi töö leidmisega. Artem­chuki hinnangul mängib tööpuuduses olulist rolli ka stereotüüp nende autu käitumise kohta. Olukorra parandamiseks tuleb suhelda tööandjatega ning abistada romasid paberimajandusega. Selles saab oma abikäe ulatada ka sotsiaalteenistus. Oleg Artem­chuki sõnul arutati kohtumisel veel võimalust luua romadele pühapäevane kultuurikool ja pidada neile jumalateenistusi mustlaskeeles.

Romade kogukonna mentorite tegevust rahastatakse kultuuriministeeriumi kaudu riigieelarvest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles