Läti seim kiitis haldusreformi seaduse viimasel lugemisel heaks

BNS
Copy
Läti Seim
Läti Seim Foto: ILMARS ZNOTINS/afp

Lätil hakkab olema 42 omavalitsust, näeb ette haldusreformi seadus, mille seim kolmapäeval viimasel lugemisel heaks kiitis.

Seadusandjad tervitasid reformieelnõu vastuvõtmist lühida aplausiga. Eelnõu poolt oli 58 rahvasaadikut 12 vastu. Kakskümmend saadikut jäi erapooletuks.

Seimi haldusreformikomisjoni esimees Artūrs Toms Plešs ütles BNS-ile, et seaduse järgi luuakse praeguse 119 kohaliku omavalitsuse asemele 42.

Seaduse järgi jaotatakse Läti linnad ja külad riigilinnadeks ja regionaallinnadeks ja -küladeks. Riigilinna staatuse said Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Ogre, Rēzekne, Riia, Valmiera ja Ventspils.

Vastavalt President Egils Levitsi ettepanekule, tuleb 31. detsembriks koostada ja seimile esitada eelnõu kohalike omavalitsuste õiguseks valida endale demokraatlikult esindajaid. See annaks ootuste järgi kohalikele kogukondadele õiguse otsustada kohalikul tasandil oluliste küsimuste üle.

Seim kiitis heaks ka Levitsi ettepaneku koostada ja võtta vastu teine seadus, mis defineeriks juriidiliselt Läti ajaloolised piirkonnad ja iga valla ja linna paiknemise nendes. Ajaloolised piirkonnad on Vidzeme, Latgale, Kurzeme (Kuramaa), Zemgale ja Selija.

Presidendi sõnul on nende selge määratlemine oluline kohaliku identiteedi tugevdamiseks ning kultuurilise ja ajaloolise keskkonna säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles