Võrdsusvolinik tahab laste hooajatöödele saamiseks seadust muuta

BNS
Copy
Inimesed maasikapõllul.
Inimesed maasikapõllul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta tegi ettepaneku muuta töölepinguseadust nii, et laste hooajatöödel osalemine ei oleks põhjendamatult piiratud ja nad saaksid soovi korral kohe minna näteks maasikaid korjama.

Pakosta sõnul on diskrimineeriv, kui vanuse tõttu ei saa inimene teha enda vaba tahte kohaselt tööd. Töölepingu seaduse kohaselt ei tohi tööandja lubada tööle 7–14-aastast alaealist enne kümne tööpäeva möödumist alaealise registreerimisest töötamise registris.

Eriti puudutab seadusesäte niinimetatud tööampse ja hooajalisi töid, mille tegemise võimalikkus sõltub ka ilmastikuoludest. Näiteks sel aastal on vaja maasikakorjajaid ja alaealised tahavad seda tööd teha, märkis Pakosta. Seadusesäte on aga takistus, mis välistab alaealiste jaoks tegelikkuses mitmed lühiajalised tööd.

Tööinspektor peab kontrollima, et töö ei ole alaealisele keelatud, töötingimused vastavad nõuetele ning alaealine soovib tööd teha. Kui inspektor kahe nädala jooksul annab tööle asumiseks nõusoleku, võib tegelikkuses see töö olla juba lõppenud.

Maasikakorjamise perioodi pikkus oleneb ilmast. Pealegi on põllumajandustööd alaealistele otsesõnu lubatud, märkis Pakosta ning 10-päevane tööle lubamise keeld rikub alaealiste õigust tööle.

Seetõttu soovib Pakosta muuta töölepinguseadust nii, et tööinspektoril on alaealiste töötingimuste kontrollimise õigus, mitte kohustus ning tegi sellekohase ettepaneku sotsiaalministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles