Poliitiku käes on vangilaagris tehtud lusikas

Tiit Loim
, reporter
Copy
Poliitik Ivari Padar lausus, et sai lusika ühelt kaupmehelt Järva-Jaanist. Tõenäoliselt on see sulatatud alumiiniumtraadist.
Poliitik Ivari Padar lausus, et sai lusika ühelt kaupmehelt Järva-Jaanist. Tõenäoliselt on see sulatatud alumiiniumtraadist. Foto: Ivari Padar

Võrumaa poliitiku Ivari Padari valduses on suure tõenäosusega 1949. aastal Džezkazgani vangilaagris valmistatud lusikas.

Padar postitas foto lusikast hiljaaegu sotsiaalmeediasse. Söögiriistal, mis paistab olema isevalmistatud, seisab aastaarv 1949 ning sõna «Džezkazgan».

«Sain selle lusika Järva-Jaanist ühe antiigikaupmehe käest. Tema seletus oli, et see on pärit väidetavalt ühest lammutatud majast Paides. Kui vaadata raamatut «Üks päev Ivan Denissovitši elus» või ükskõik mis Gulagi-teemalisi lugusid, käib laagrilugudes päris tihti läbi lusika teema. Lugudes on kõik need toidunõud ja nende saamislood omaette saaga. Seal ise valmistati alumiiniumtraadist neid lusikaid,» lausus Padar.

«Selle lusika puhul on põhjust arvata, et ilmselgelt on see ise valmistatud, arvatavasti alumiiniumtraadist, mis sellele vangile kättesaadav oli,» lisas ta.

Padari sõnul oli Džezkazgani hästi tuntud laager, kus oli palju Eesti inimesi, aga ka kriminaale. «Olen selle lubanud anda ühel hetkel Eesti okupatsioonide ja vabaduse muuseumile Vabamu,» sõnas poliitik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles