Eesti kangelase hauaplats Lätis tehti korda (1)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Meelis Kivi ja Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik major Kaido Lusik. FOTO: Erakogu
Meelis Kivi ja Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik major Kaido Lusik. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Valgast veerandsaja kilomeetri kaugusel Valmiera tee lähistel asuv monument Eesti Vabadussõja kangelasele Anton Irvele sai võidupüha eel Eesti meeste poolt korrastatud.

«Olen ise sageli seal peatunud ja teerajalt langenud oksad ära visanud ja murelikult mõelnud, kuidas on meie rahvuskaaslase langemise koht nii üksinda,» ütles Valga sõjamuuseumi juht, kaitseliitlane major Meelis Kivi. «Kuna kapten Irve näol on tegemist Johan Pitka poolt käskkirjaga määratud Kaitseliidu Valga maleva esimese pealikuga, tegin ettepaneku viia läbi väiksed korrastustööd, asetada Võidupüha eel pärg ja süüdata küünlad. Kui admiral Pitkat on peetud Vabadussõjas meie soomusrongide isaks, siis kapten Irve soomusrongide hingeks.»

Koos Kiviga käisid Lätis heakorratöödel Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik major Kaido Lusik ja maleva Valga Üksikkompanii pealik leitnant Heldur Tellmann.

Anton Irv juhtis soomusrongide juhi kolonel Partsi haavata saamise järel Palupera all üksust ja hukkus 33-aastase mehena soomusauto kõrval Lätimaal, kohas kuhu talle on ka mälestuskivi paigaldatud. Eelmise iseseisvuse perioodil oli Valga praegune Raudtee tänav nimetatud kapten Irve tänavaks. Irve rinda ehtisid I maailmasõjast kõik neli järku Georgi riste ja veel mitmed kõrged autasud Eestist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles