Hurda rahvuskultuuri auhinna said Mart Laar ja Eela Jää

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Laureaat Eela Jää. FOTO: Jakob Hurda Selts
Laureaat Eela Jää. FOTO: Jakob Hurda Selts Foto: Jakob Hurda Selts

Jakob Hurda nimeline Põlva rahvahariduse selts andis 29. korda välja Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinna, mille tänavu pälvisid Mart Laar (60) ja Eela Jää (76).

Hurda 150. sünniaastapäeva puhul ilmus Mart Laari, Rein Saukase ja Ülo Tedre koostatud «Jakob Hurt. Album», mis rikkalikult illustreeritud ja hästi kommenteerituna loob suurmehe elust meelihaarava kujutuse. Mart Laari raamat Jakob Hurdast (1995) on rahvusliku suurmehe elu ja töö ülevaade. Raamatu puhul on tegu ajaloolase kirjutatud, laialdasele faktimaterjalile tugineva uurimusega, mis valgustab ka seni varju jäänud tahke Hurda elust ja tegevusest. Kui 1997.aastal tähistati ERM-is Hurda 90. surma-aastapäeva, pidas seal ettekande ka Mart Laar teemal «Jakob Hurt ja Johannes Voldemar Jannsen».

Põlva maakonnast pälvis Hurda rahvuskultuuri auhinna Eela Jää, kes on 1995. aastast Hurmi küla kogukonna üks eestvõtjaid. Suuremad ettevõtmised on olnud külapäevad. Seoses külapäevadega on tal valminud ka tutvustav raamat «Minu koduküla Hurmi». 2002. aastast tegutseb Eela Jää eestvõtmisel loodud MTÜ Hurmioru Selts. MTÜ-s on korraldatud hulgaliselt kursusi, õppepäevi ja üritusi. 2006. aastast püstitati mälestusmärk «220 aastat hariduselu Hurmi külas». Ta on ka Jakob Hurda Seltsi juhatuse liige. Himmastes Lepal Jakob Hurda 180. sünniaastapäevaga seoses korraldati ka rahvustoitude festival, mille toimkonna eesotsas oli Eela Jää.

2019.aasta jõuludeks valmis Eela Jääl etendus Jakob Hurdast ja tema perekonnast «Jakobi jõulud», mis esmaesitati seltsi jõulupeol Põlva harrastusteatri näitlejate etendusena 24. veebruaril 2020. Eesti Vabariigi sünnipäeval etendus Himmaste külakeskuses vaatemäng «Jakob tuleb koju». Mälestusi oma etenduse tarbeks kogus Eela Jää. Talle on omistatud aunimetus «Põlvamaa aasta inimene 2001».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles