Puugipank on kuu jooksul saanud elanikelt üle 2000 puugi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Puugi uurimine Tervise arengu instituudi laboris.
Puugi uurimine Tervise arengu instituudi laboris. Foto: Tervise arengu instituut

Tervise arengu instituudi (TAI) kampaania «Pane puuk posti» raames märkisid Eesti elanikud esimese kuuga kaardile ligi 10 000 puugi leiukohta ning saatsid puugipanka üle 2000 puugi.

Tänavu mais valmis TAI-l puugiohtlikke piirkondi näitav puugikaart, mida saavad elanikud reaalajas täiendada. Peale puugi kaardile märkimist on võimalus anda Eesti teadusele veelgi suurem panus ja saata puuk TAI puugipanka. TAI viroloogialabori puugipangas hoitakse puuke erinevate analüüside tegemiseks, sealhulgas haiguste määramiseks.

Eesti elanikud on üleskutse hästi vastu võtnud – juba esimese kahe päevaga oli kaardile märgitud 1500 uut puugileidu üle terve Eesti. Sellele võis kaasa aidata puukidele soodne soe talv, mistõttu nende arvukus võib sel aastal olla tavapärasest suurem. Kas puugid on ka ohtlikumad, ei ole veel teada, kuid analüüsidest peaks see selguma.

Praegu tegeleb TAI puugipank ettevalmistustega ja plaanib laboriuuringutega alustada pärast jaanipäeva, mil on kogunenud analüüsiks piisavalt puuke. Esimesed tulemused on teada juuli alguses.

Poolsada puuki päevas

Kuu pärast kampaania algust jätkub puukide saatmine panka endise tempoga, keskmiselt 50-60 puuki päevas.

Koeralt leitud puuk.

Erik Prozes

Puugileide on registreeritud üle kogu Eesti, kõikidest maakondadest, kuid kõige rohkem, ligi kolmandik kõikidest leidudest Harjumaalt. Kõige vähem Järvamaalt, Põlvamaalt ja Valgamaalt.

Puugipanka on saadetud 2078 puuki. Kõige rohkem on saadetud Harjumaalt – 732 puuki. Üheksast maakonnast jääb saadetud puukide arv alla saja. Näiteks Põlva maakonnast on saadetud 38 puuki, Ida-Virumaalt ja Valgamaalt mõlemast 26.

Inimeste teed on puugiga ristunud nii metsas, niidul, karjamaal, raiesmikul kui ka koduõuel või lausa toas. Puugid elavad ka linnas, seal on puugiga kohtumisest teatatud 1385 korral.

Võrumaalt saadeti neli täisimenud emaspuuki

Rohkem on puuke leitud lemmikloomadelt kui inimestelt. Lemmikloomadelt on registreeritud 4495 puugileidu kokku 7103 puugiga. Reeglina leitakse lemmikloomalt korraga rohkem kui üks puuk. Üheteistkümnel korral on teada antud, et loomal oli korraga peal üle kahekümne puugi, millest omakorda neljal korral olid puugid looma naha sisse kinnitunud.

Tasub märkimist, et puugid on usinad soo jätkajad. Koguni 62 korral on puugipanka saabunud emaspuugid tabatud isaspuugiga paaritumisel. Kusjuures ühel korral oli emaspuugiga koos lausa kaks isast. Võrumaalt saadeti puugipanka neli täisimenud emaspuuki, kes teel olles munesid neile pakendiks olevasse kilekotti.

TAI kampaania «Pane puuk posti» kestab suve lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles