Kaua oodatud jooksusarja avaetapi võitsid Raido Mitt ja Marion Tibar

Madis Perli
, suvereporter
Copy
24. ümber Vaskna järve jooksu start
24. ümber Vaskna järve jooksu start Foto: Külli Leola / Võrumaa Spordiliit

2. juuli õhtul sai pärast pikka ootust alguse Võrumaa pikamaajooksude sarja kümnes hooaeg, kui kavas oli 24. ümber Vaskna järve jooks. Avaetapil võidutses meestest Raido Mitt ning naistest Marion Tibar.

Kavandatust 75 päeva hiljem alguse saanud Võrumaa pikamaajooksusari sai pärast pikka pausi ilusa alguse kui 519 suurt ja väikest jooksu- ning kõnnisõpra tegi kaasa Rõuge vallas peetud Vaskna järve jooksul. Sellega oli Vaskna järve jooks üks suuremaid jooksusündmusi pärast koroonapausi Eestis.

Põhidistants 7,5 km mööda Vaskna järve ümbritsevaid teid, sai lähte Haanja kooli staadionilt. Esimesed kaks kilomeetrit kuni Vaskna järve ujumiskohani kulges asfaldil, seejärel 2,5 km pehmemal teel. Raja viimane osa tuli joosta taas asfaldil, mis hõlmas endas ka kaht suuremat tõusu, esmalt Harimäge ja seejärel Plaksi tõusu, mis panevad jooksjate võimed ja jalad proovile. Peale seda üldjoontes läks võistlustrass langevas joones tagasi Haanja staadionile.

7,5 km pikkuse põhijooksu kiireim oli eelmisel aastal teise kohaga leppima pidanud võistkonna #HeadInimesed esindaja Raido Mitt, kelle aeg oli 24.20,5. Poodiumi teistele astmetele jooksid Võrumaa mehed Rauno Jallai Võru KJK Lõunalõvist ja Karel-Sander Kljuzin orienteerumisklubist Peko. Kaotust kogunes neil võitjale vastavalt 14,7 ja 50 sekundit.

Kiireim naine lõpetas jooksu 11. kohal. Selleks oli tallinlanna Marion Tibar võistkonnast #HeadInimesed ajaga 28.03,0. Ka naiste arvestuses jõudis poodiumile kaks Võrumaa jooksjat. Teise koha jooksis välja Helen Bell kaotusega Tibarile 1.42,5. Kolmas oli Maigi Vaikla klubist SK Prorunner, kes finišeeris võitjast kaks minutit hiljem.

Kokku lõpetas pikema distantsi 220 jooksjat, mida on 100 võrra vähem kui möödunud aastal.

Lühem jooks kulges Vaskna järve ja Suure Munamäe vahel

Lisaks toimumise ajale oli suur muutus ka lühema distantsi rajal. 5,2 km pikkune ring, mis muidu algas Vaskna järve juures ja läks mööda põhidistantsi rada, siis tänavu oli täiesti uus trass. Jooks sai lähte staadionilt ja pööras enne järve ära ning uus rajaosa Vaskna järve ja Suure Munamäe vahel oli kindlasti jooksusõpradele põnev elamus.

Lühemal, 5,2 km jookul said Võru Suusaklubi poisid kaksikvõidu. Eelmise aasta võitu kaitses kindlalt Daniel Varikov, kelle võiduaeg oli 21.27,7. Temast kaks minutit hiljem jõudis finišisse Oskar Klampe. Kolmanda koha jooksis välja Sander Koobak Võru spordikoolist, kelle kaotus Varikovile oli täpselt kolm minutit.  

Naistest oli parim Merle Vidder Eesti Energia spordiklubist ajaga 26.16,0. Viie sekundiga kaotas talle Anna-Maria Säre Võru Biathlonist. Kolmas oli Rosibel Marii Kaldvee, kes jäi võitjale alla 6,7 sekundiga. Lühemal distantsil tegi kaasa 115 jooksusõpra.

Minijooksul, kus tuli läbida 1,2 km olid kolm kiireimat poistest Eerik Vahtra (Võru suusaklubi), Gustav Kõva (Vastseliina gümnaasium) ja Samuel Orav (Võru suusaklubi) ning tüdrukutest Kendra Varikov (Võru suusaklubi), Helena Pihlapuu (Võru spordikool) ja Virginia Käst (Meremäe kool). Sellel rajal pani end proovile 28 osalejat.

Võrumaa pikamaajooksude sarja kuulus Vaskna jooks kaheksandat korda. Kui muidu on jooksusari populaarne ka väljas pool Võrumaad, siis tänavu olid võistlema tulnud peamiselt Võrumaa jooksusõbrad.

Kuigi Võrumaa pikamaajooksusari koosneb võistlustest ja paljud osavõtjad tulevadki võistlema, siis sarja eestvedaja Merike Õun on seda meelt, et seda ei peaks alati võtma kui võistlussporti vaid head võimalust kindlal ajal trenni teha ja liigutada. Samuti aitab sarjas osalemine anda motivatsiooni kõikide «mitteminekupõhjustega» võidelda ning anda hea enesetunde.

Järgmine etapp on plaanis 11. juulil Rõuges.

Vanuseklasside parimad

Põhijooks 7,5 km

Mehed

M16: Matteo Marcus Meitern (Võru Kreutzwaldi kool)

M18: Martin Lõhmus (Võrumaa kutsehariduskeskus)

M21: Raido Mitt (#HeadInimesed)

M30: Eno Vahtra (Tartumaa)

M40: Margus Lehtna (Silja Sport)

M50: Olev Org (Freeolev)

M60: Kalev Kajaste (Räpina SK)

Naised

N16: Mariliis Paris (Viljandi JK Tulevik)

N18: Meribel Meitern (KJK Lõunalõvi)

N21: Karolina Pugal (Viljandi)

N30: Marion Tibar (#HeadInimesed)

N40: Maigi Vaikla (SK Prorunner)

N50: Siiri Pilt (TÜASK)

N60: Sirje Salundi (Kanepi)

5 km jooks

M12: Jako Harlis Kala (Võru suusaklubi)

M14: Daniel Varikov (Võru suusaklubi)

M-vabaklass: Indrek Kelk (Valgamaa)

N12: Rosibel Marii Kaldvee (Võru suusaklubi

N14: Anna-Maria Säre (Võru biathlon)

N-vabaklass: Merle Vidder (Eesti Energia spordiklubi)

Minijooks 1,2 km

Kendra Varikov (Võru suusaklubi)

Eerik Vahtra (Võru suusaklubi)

Allikas: Võrumaa Spordiliit

10. HOOAJA KALENDER

1.   N 2.07  ÜMBER VASKNA JÄRVE JOOKS

2.   L 11.07  RÕUGE MAASTIKUJOOKS

3.   P 19.07  JOOKS ÜMBER UHTJÄRVE

4.   N 23.07  VÕRU-VÄIMELA MAANTEEJOOKS

5.   L 1.08  VASTSELIINA LINNUSE JOOKS

6.   R 14.08  LASVA JÕE- JA JÄRVEJOOKS

7.   L 29.08  UMMAMUUDU LIINA ÜÜJUUSK

8.   N 10.09  JOOKS ÜMBER TAMULA JÄRVE

9.   L 19.09  KÜTIORU MAASTIKUJOOKS

10.   N 24.09  VÄRSKA JÄRVE JOOKS

11.   L 17.10  MUNAMÄE-VÕRU MAASTIKUJOOKS

 Allikas: Võrumaa Spordiliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles