GALERII ⟩ Ameerika autode huvilised tähistasid koos USA iseseisvuspäeva

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võrumaal tegutsevad Ameerika autode huvilised kogunesid täna Võrus Vabaduse väljakule, et tähistada üheskoos USA iseseisvuspäeva. Kohale oli tulnud mitukümmend uuemat ja vanemat sõidukit.

Tavapärasest erinevad sõidukid kogunesid ühiseks rongkäiguks ning sõitsid Võrust edasi Eesti maanteemuuseumisse.

Rongkäiguga ühines ka Võru vanatehnikaklubi Vänt. Ettevõtmist vedas autoentusiast Sander Kipper koos asjaarmastajatest sõpradega.

Ühendriikide iseseisvuspäev ehk rahvakeeli the Fourth on USA rahvuspüha, millega tähistatakse Ameerika Ühendriikide iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmist 4. juulil 1776. Deklaratsiooniga kuulutas Teine mandrikongress, et Põhja-Ameerika idarannikul asuv asumaade rühmitis Kolmteist kolooniat ei kuulu enam Briti impeeriumi võimu alla, vaid moodustab uue iseseisva riigi – Ameerika Ühendriigid. Kongress hääletas iseseisvumise poolt kaks päeva enne deklaratsiooni, 2. juulil 1776.

Iseseisvusdeklaratsiooni teksti põhiautor oli Thomas Jefferson. Deklaratsioonis kuulutasid sel ajal oma emamaa Suurbritanniaga sõjajalal olevad kolooniad end iseseisvateks. Nad õigustasid oma iseseisvumist halva valitsemisega, mis sai neile osaks George III valitsuse all, ja sellega, et igal rahval on võõrandamatud põhiõigused, seal hulgas õigus revolutsioonile.

Iseseisvusdeklaratsiooniga liitusid kolmteist osariiki: Georgia, Põhja-Carolina, Lõuna-Carolina, Massachusetts, Maryland, Virginia, Pennsylvania, Delaware, New York, New Jersey, New Hampshire, Rhode Island ja Connecticut. Esimene neist oli Delaware, mida kutsutakse seetõttu ka Esimeseks osariigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles