Tomi Saluveer: võidusõit ja võidujooks

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Käisin eelmisel aastal Portugali WRC rallil ja nägin, kui palju suurvõistlust ümbritsev möll muudab kohalikku igapäevaelu. Nüüd korraldatakse koroonakriisi ajal pausile pandud rallisarja etapp esimest korda Eestis. Võidusõitu jälgib ekraanide kaudu mitusada miljonit inimest, kohale sõidavad kümned tuhanded.

Raske on ennustada, millise arengutõuke etapp Kagu-Eestile annab. Suure majanduslanguse ennustajad saavad igal juhul ninanipsu. Eriti tore on, et sellest päästerõngast lõikavad kasu eelkõige Lõuna-Eesti inimesed – majutuse ja toitlustusega tegelejatest transpordifirmadeni välja.

Rallietapp on samas käivitanud omamoodi võidujooksu ka majutuskohtade nimel. Võistluspäevadeks on broneeritud nii Otepääl asuvad GMP Clubhotel kui ka Pühajärve spaa ja puhkekeskus. Kaugemalgi asuvad hotellid on tolleks nädalavahetuseks juba reserveeritud: asugu need siis Põlvas, Võrus või Valgas. Kõikides nimetatud majutusasutustes on aga vakantseid ruume enne ja pärast rallit. Seega on broneeringud otseselt seotud suursündmusega.

Ehk saan seekord minna tulevasele maailmameistrile kaasa elama vaid mõnekümne kilomeetri kaugusele.

Septembri alguses ei saa klientide arvu üle kindlasti kurta ka ümberkaudsed toitlustuskohad. Pikemat Lõuna-Eesti külastust plaanijad võivad samas minna avastama ka selliseid turismimagneteid nagu Taevaskojad, Ööbikuorg või Paganamaa.

Ralli toob Lõuna-Eestisse kokku inimesed, kes pole aastakümneid kohtunud. Kuna suuremad majutuskohad on juba praegu välja müüdud, leitakse nüüd üles sugulased ja tuttavad, kellel ralliraja kõrval või läheduses elamis- ja ööbimisvõimalus. Hilissuvel ei põlata kindlasti ära ka heinalakas ööbimist. Paljud kinnistuomanikud leiavad aga rahateenimise võimaluse, kujundades heinamaadest parklaid.

Hea meel on ka selle üle, et seekord tegid eestlased lätlastele ära. Rally Estonia kõrval soovis nimelt MM-sarjaga koroonasegaduse lainetes liituda ka Liepaja ralli, mille korraldajad pidasid samuti WRC promootoriga läbirääkimisi. Nüüd tulevad naaberriikide rallifännid Eestisse, mitte vastupidi. Loodetavasti ei pea hakkama võidu jooksma kardetava teise koroonalainega.

Valitsev ralli maailmameister Ott Tänak on hoolimata ühe ralli katkestamisest konkurentsis. Ehk saan seekord minna eestlaste kisa ja lipumere alla tulevasele maailmameistrile kaasa elama vaid mõnekümne kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles