Madis Perli: ettevaatlikkus ennekõike

Madis Perli
, suvereporter
Copy
Lõuna-Eesti Postimehe suvereporter Madis Perli
Lõuna-Eesti Postimehe suvereporter Madis Perli Foto: Arvo Meeks

Osalesin 2. juulil Võrumaa pikamaajooksude sarja avaetapil Haanjas: ümber Vaskna järve jooksul. See oli minule ja ilmselt ka paljudele teistele jooksu- ning kõnnisõpradele esimene suurem spordiüritus pärast eriolukorda.

Üle 500 osalejaga võistlusel oli tunda kummalist ärevust ning inimesed hoidsid pigem omaette. Oldi ka pere või sõprade keskis, aga alles stardikoridoris tuli välja praeguse aja huvitav pale. Kui varem oli jooksusarjas tavaks, et võistlejad on tihedalt puntras nagu silgud pütis ja kuni stardipüstoli pauguni trügitakse võimalikult ette, siis seekord seda polnud.

Igal võistlejal oli vähemalt üks ruutmeeter vaba ruumi nii, et keegi kuklasse ei hinganud. Tore oli näha mõistmist ja üksteisega arvestamist. Paar meetrit tagapool startimine ei tohiks pikamaajooksus väga suurt trotsi tekitada, kuna peaks olema piisavalt kilomeetreid, millel oma paremus maksma panna.

Juuni lõpus tuli aga läheneda teistmoodi. Kui tavaliselt algavad triatlonid ühisstardiga, siis Krootusel tuli startida eraldi. Kanepi valla rahvatriatlonisarja avaetapil suundusid võistlejad vette ühekaupa. Nii puutusid nad omavahel vähem kokku. Ettevaatlikus ennekõike!

Me kõik vastutame, et viiruse leviku võimalus oleks miinimumini viidud.

Hajutamisega Eestis üldiselt väga probleemi pole. Läks ju pärast 2 + 2 reegli kaotamist liikvele nali, et lõpuks ometi saab eestlane minna kahe meetri kauguselt tagasi harjumuspärasele viiele meetrile teistest.

Kuna koroonajuhtumeid pole Eestis viimasel ajal väga olnud, on ka inimeste suhtumine läinud leebemaks. Sellegi poolest tasub meeles pidada, et tihe ja korralik kätepesu ning näo mittekatsumine aitab ennetada ka muid haigusi peale koroona. Seega ei tee me seda ainult ühe haigusetekitaja vältimiseks.

Oht ei ole möödas. Soome terviseamet teatas esmaspäeval, et Tallinki laeval levis 30. juunil ja 1. juulil koroonaviirus, millega võis nakatuda mitu inimest. Seega on ka piiride avamine teatav risk. Nii peavadki paljudest riikidest saabujad Eestisse sisenemisel jääma kaheks nädalaks isolatsiooni.

Me kõik vastutame selle eest, et viiruse leviku võimalus oleks miinimumini viidud. See algabki lihtsatest asjadest nagu üksteisega arvestamine spordivõistlusel, poes kassasabas vahe hoidmine ja sage käte pesemine. Kunagi ei saa olla liiga ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles