Konverents meenutab suurkujude kokkutulekut

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Jürgen Rooste.
Jürgen Rooste. Foto: Eero Vabamägi

Helme kiriku lähedal Köstrimäel tähistatakse sel laupäeval Köstrimäe konverentsi 150. aastapäeva. Üritus on pühendatud Helme Köstrimäe koosolekule, mis leidis aset 6. juulil 1870. aastal ning läks ajalukku Jakob Hurda sõnadega eesti rahva püsimajäämisest mitte rahva­arvu, vaid vaimu suuruse poolest.

Tänavu astub kõnedega üles mitu Eesti Kirjanike Liidu liiget, muusikat teevad Audru pasunakoor Õnn Tuli Õuele ja Haaslava meeskoori topeltkvartett.

Rongkäik Köstrimaja varemetele algab südapäeval Helme kiriku varemete lähedal olevalt Köstrimäelt ning seda saadavad hobuveokid ja Mulgi rahvariietes tantsijad.

Konverentsi avab Tõrva vallavanem Maido Ruusmann. Ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho teeb ettekande Eesti vaimsusest, kirjandusteadlane Kristi Metste annab ülevaate konverentsi ajaloolisest tähtsusest ning kultuuriloolane ja kirjanik Loone Ots teeb ettekande teemal «Kirjaneitsid Mulgi kuubede taga». Samuti esinevad kõnedega luuletaja Livia Viitol, helilooja ja muusikapedagoog Alo Põldmäe, kirjanik Jürgen Rooste, ajakirjanik Karl Martin Sinijärv ning teised.

Ruusmanni sõnul oli Köstrimäe koosolek märgilise tähtsusega ning selle meelespidamise traditsioon peab jätkuma. «Omal ajal Jakob Hurda öeldud sõnad vaimu ja kultuuri tugevusest on saanud prohvetlikuks. Nüüd saame olla uhked meie kultuurisaavutuste üle ja öelda, et eestlased on tõepoolest oma vaimus suureks saanud,» lisas Ruusmann.

Juubeliüritus on kõigile tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles