Valda tekkis ootamatult kruusakarjäär

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäär. Foto on illustratiivne.
Karjäär. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepää vallavalitsus andis mullu rohelise tee kruusakaevandusele, mille avamise varasem vallavalitsus ära hoidis, vahendab Postimees. Ka naaberkinnistute omanikud avastasid karjäärid alles siis, kui sattusid nende lähedale jalutama.

2008. aastal tegi Metsatervenduse OÜ Otepää vallas geoloogilised uuringud ja esitas taotluse samas kruusakaevandus avada. Toonane vallajuht ja praegune Riigikogu liige Meelis Mälberg kutsus kokku rahvakoosoleku ja selle tulemusena otsustati, et vald pole kaevandusega nõus. Sama tee ääres vähem kui kilomeetri kaugusel on juba üks kruusakaevandus. Metsatervenduse OÜ kaotas ka kohtus.

Paar aastat hiljem tegi firma keskkonnaametile uue taotluse. Mullu kevadel esitaski keskkonnaamet Andres Visnapuu juhitavale vallavalitsusele uue päringu taotluse kohta. Omavalitsus jättis taotlus dokumendiregistrisse lebama.

Kui kahe kuu jooksul ei vasta, loetakse aga vastamatajätmine nõustumiseks. Just nii vald talitaski, ehkki keskkonnaameti kirjad on valla dokumendiregistris registreeritud ja juunis menetlusse võetud.

Ka keskkonnaameti tegevus tekitab küsimusi. Esiteks küsis amet arvamust sama kaevandamistaotluse kohta hoolimata asjaolust, et sellele oli juba 2009. aastal antud valla poolt selge «ei». Ilmselt lähtuti asjaolust, et Metsatervenduse OÜ kahandas kaevandamistaotlust hektari jagu ja tegi veel mööndusi.

Teiseks ilmus kaevandamisloa taotlemisteade Ametlikes Teadaannetes septembri lõpus, kui kaevanduse avamine oli juba selge.

Kolmandaks seisab asutuse teate lõpus, et amet teeb ettepaneku arutada asja avalikku istungit läbi viimata.

Reformierakondlasest abivallavanem Andres Arike kinnitas Postimehele kõigepealt, et omavalitsus andis ameti taotlusele positiivse arvamuse.

Hiljem saatis ta e-kirja. «Kahjuks peame tunnistama, et keskkonnaameti taotlus on jäänud kuhugi toppama ning taotlust pole Otepää valla poolt kooskõlastatud määruses ettenähtud aja jooksul ja kaevandamisluba on saanud automaatse menetluse keskkonnaameti poolt,» teatas abivallavanem seal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles