Maanteemuuseum kogub lugusid Ladast

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sõiduautosid Lada näeb Eesti teedel ja tänavatel üha harvem.
Sõiduautosid Lada näeb Eesti teedel ja tänavatel üha harvem. Foto: Urmas Luik

Eesti maanteemuuseum tähistab oma sünnipäeval 25. juulil ka 50 aasta möödumist VAZ 2101 Žiguli ehk Lada ja rahvakeeli Kopika seeriatootmise algusest. Selleks puhuks valmib nostalgiline näitus, mille tarbeks kogub muuseum fotosid ja lugusid sündmustest ja sõitudest, mis Ladaga seoses meenuvad.

Auto sai nime tehase lähikonnas asuvate Žiguli mägede järgi. Kui masinaid hakati eksportima, nimetati automark ümber Ladaks, kuna seda nime oli välismaalastel kergem hääldada.

«Rahvaauto tiitli on Lada auga välja teeninud, olles veel 15 aastat tagasi ARKis arvel kui kõige populaarsem sõiduauto,» täpsustas automargi olulisust muuseumi teadur-kuraator Annika Kupits, kelle meilile materjale 13. juulini saata võib.

Oodatud on nii lood auto ostmisest ja koos läbitud kilomeetritest kui kogemused masina taastamisest ja hobiautondusest. Ühtmoodi tähtis on nii põnev foto, mõnelauseline kirjeldus autoga seotud emotsioonist kui pikem mälestuslugu. Tulevikus kasutatakse kogutud materjale Eesti autokultuuri uurimisel ja vahendamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles