Hiidplaneedid paistavad taas taevas

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Jupiter ja Saturn on peagi taevas hästi vaadeldavad.
Jupiter ja Saturn on peagi taevas hästi vaadeldavad. Foto: NASA/ESA

Eelseisval nädalal jõuab Maaga vastasseisu Päikesesüsteemi hiiglane Jupiter, mis tähendab, et saabub parim aeg selle vaatlemiseks.

Järgmise nädala alguses juhtub sama Päikesesüsteemi suuruselt teise planeedi Saturniga. Gaasihiiud säravad sellel ajal suhteliselt madalal lõunataevas ning parim aeg nende uurimiseks teleskoobi või binokliga on astronoomiline keskköö ehk suveajas viibides kell üks öösel.

Planeedi vastasseis tähistab hetke, mil selle kaugus Maaga on aasta lõikes kõige väiksem - Jupiter 620 miljonit kilomeetrit ja Saturn 1,35 miljardit kilomeetrit. See tähendab ühtlasi, et Maa asub vastasseisude ajal peaaegu täpselt Jupiteri või Saturni ja Päikese vahel, mistõttu on nad meie vaatenurgast 100 protsendi ulatuses valgustatud.

Lähedus ja valgustatus tähendavad, et nende heledus saavutab vastasseisu ajal aasta maksimumi. Juhuslikult asub kahe planeedi vahel ka vastasseisu jõudnud kääbusplaneet Pluuto, kuid seda kauget ja jäist maailma ei ole amatöörteleskoopidega lootustki näha.

Kuna Päikesest kaugemal tiirlevad planeedid liiguvad Maast oluliselt aeglasemalt, võib vastaseisu ette kujutada kui hetke, kui Maa jõuab oma orbiidil aeglastele hiidplaneetidele järele. Samal põhjusel nihkuvad vastasseisud igal aastal pisut edasi. Näiteks võrreldes eelmise aastaga leiab 14. juuli Jupiteri vastasseis aset 35 päeva hiljem ning kaugema ja aeglasema Saturni puhul 20. juulil 24 päeva hiljem.

Kuna tänavused vastasseisud toimuvad endiselt suvisele pööripäevale üsna lähedal, ei tõuse nad meie taevas ka kuigi kõrgele. Jupiteri kõrgeim punkt horisondist jääb Eestist vaadates 8-9 kraadi vahele ja Saturni puhul 10-11 kraadi kanti. 

Eelseisval nädalal jõuab Maaga vastasseisu Päikesesüsteemi hiiglane Jupiter, mis tähendab, et saabub parim aeg selle vaatlemiseks.
Eelseisval nädalal jõuab Maaga vastasseisu Päikesesüsteemi hiiglane Jupiter, mis tähendab, et saabub parim aeg selle vaatlemiseks. Foto: Taavi Niittee

Vastasseisude ajal (ja tegelikult veel paar kuud peale neidki) näeb heledama Jupiteri puhul isegi tagasihoidliku teleskoobi või binoklipaari abil selle nelja suurimat kuud Ganymedest, Kallistot, Europat ja Iot ning võimsama tehnika ja täiesti selge taeva puhul ka selle triibulist atmosfääri.

Ka Saturni rõngaste nägemiseks oleks soovitatav võimsamast teleskoobist sisse vaadata. Samuti peaks näha olema selle hiigelkuud Titani. Kui ilmad on lähinädalatel pilves, siis meelt ei tasu heita, gaasihiiud jäävad meie lõunataevasse veel paariks kuuks ja nende heledus nii väga oluliselt ei lange. 

Tõrva Astronoomiaklubi kavatseb Jupiteri ja Saturni teleskoobiga vaadata eelseisvate Tõrva Tule Päevade raames 22. ja 23. juuli õhtutel. Seda muidugi juhul, kui taevas sel ajal selge on. Kõik huvilised on oodatud sellest osa võtma ning Nikon, Canon või Sony peegelkaamerate omanikel võib avaneda võimalus ka ise planeetidest läbi teleskoobi pilti teha. Vaatluste täpsed asukohad ja kellaajad ilmuvad astronoomiaklubi Facebooki lehele jooksvalt. 

Kaugema kandi rahvas võib aga külastada juuli lõpupoole toimuvaid teleskoobivaatlusi Teaduskeskus Ahhaa katusel, kus huviliste päralt on mitu võimast teleskoopi. Nende vaatluste täpsemate toimumisaegadega tutvumiseks tasub liituda nende Facebooki leheküljega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles