Kalapäeval osales rekordarv õngitsejaid

LEPM
Copy
Püügivõistlusest võttis osa 126 huvilist.
Püügivõistlusest võttis osa 126 huvilist. Foto: Kertu Teemägi

Laupäeval toimus Harglas juba kaheksandat korda kalapüügi sündmus „Mustjõe kalapäev 2020”. Tänu soodsale tugevamale tuulele oli sel aastal kalapäevale kokku tulnud rekordiliselt 152 huvilist, kellest 126 võttis osa ka püügivõistlusest.

Osalema oli tulnud arvukalt perekondi, noori ja sõpruskondi, kes veetsid meeldejääva päeva üheskoos Harglas Mustjõe ääres kala otsides ja püüdes. Tänu keerulistele ilmaoludele oli kala tabamine sel aastal raskem.

Selleaastane kalapäev algas juba 2. juulil, kui Taheva piirkonna noored veetsid päeva õppeprogrammi raames koos Limnoloogiakeskuse teadlastega Mustjõel. Peamiseks uurimisalusteks olid Mustjõe soodid ja vanajõed. Erinevate seadmete abil määrati veetemperatuuri, hapnikusisaldust, happelisust, sügavusi ning püüti erinevas suuruses kalu ja nende noorjärke, et määrata liike, kevadise kudemise õnnestumist, parasiite ja kalade toidubaasi.

Päeva viimane osa veedeti teadlaste poolt kaasavõetud minilaboris, kus kõike katseteks kaasavõetut ja -püütut uuriti ja vaadati lähemalt. Õppeprogrammi valmistas noortele ette ja viis läbi Ihtüoloog Arvo Tuvikene, Priit Zingel ja Helen Agasild.

11. juuli kalapäev algas Jaan Grentsi poolt läbi viidud õpitoaga „Kalapüük lihtkäsi- ja käsiõngega“. Õpitoas võeti üksi pulki ette erinevad õngetüübid ja nende omapärad ja erinevused, rakenduste ettevalmistamine raskustamisest kuni korkide ja tamiilideni, abistavad püügivahendid ning söödad ja söödastamine. Õpituba lõppes ühise kokkamisega, kus peakokk Grents ja tema abilised valmistasid osalejad endale püügi tarvis erinevate maitsete ja lõhnadega söötasid, et püügivõistlusel võimalikult arvukalt erinevas mõõdus ja kaalus kalu tabada.

Õpitoale järgnes püügivõistlus Hargla külatagusel Mustjõe lõigul. Püügivõistlus erineb enamikest teistest võistlustest selle poolest, et võitjat ei selgitata välja suurima kala või kõige rohkem kala püüdnud võistlejate vahel, vaid kõigile osalejatele oli ette antud 6 püügivõistluse ülesannet, mille võitmiseks tuli tabada kas kindlas kaalus, mõõdus või liigis kala.

Näiteks tabada 80 grammine särg või 19 sentimeetrine kala. Võitjaks tuli see, kes tabas täpselt ettenähtud kala või kes sai ettenähtud mõõtudele kõige lähemale. Juhul kui mitu võistlejat said sama tulemuse, loositi peaauhind nende vahel välja.

Pärast pikka ja tõsist kalapüüki ootas kõik osalejaid Hargla Maakultuurimaja hoovis kuum, kosutav ja imemaitsev koorene kalasupp, mille olid valmis teinud kohalikud hobikokad.

Püügivõistluse ülesanded, auhinnad ja võitjad

Kuni 12.a (k.a) – tabada 42g kala – võitis Laura Abolin täpselt 42g-se ahvenaga. Auhinnaks käsiõng koos varustusega, 65€-ne Lõunakeskuse kinkekaart ja kalastusalane kirjandus.

Kuni 26.a (k.a) – tabada 80g-ne särg (auhind loositi välja kõigi ülesande täitnud osalejate vahel). Iga 50 lisa grammi andis loosikasti ühe lisahääle. Võitis Karmen Kender, kelle särg kaalus 291g. Auhinnaks 200€-ne Lõunakeskuse kinkekaart ja kalastusalane kirjandus.

Naistearvestus – tabada 19cm-ne kala. Võitis Ülla Tamm kelle teib oli 18,9cm pikk. Auhinnaks 100€-ne Lõunakeskuse kinkekaart ja kalastusalane kirjandus.

Üldarvestus – tabada enim liike. Võitis Sigmar Hekki, kes tabas neli liiki (särg, ahven, rünt, teib). Auhinnaks 50€ sularahas, käsiõng koos rullikuga ja kalastusalane kirjandus.

Boonusülesanne – tabada raskeim ahven. Võitis Kaspar Onkel, kelle ahven kaalus 292g. Auhinnaks Daiwa spinningukomplekt.

Meeskonnaarvestus – punktimäng, kus iga püütud kala andis 1p ja kalade kogukaalu iga 10-ne grammi eest sai samuti ühe punkti. Saadud tulemus jagati meeskonnaliikmete arvuga.

I koht võistkond Salmo (5 liiget) – 35 kala kogukaaluga 2350g, punkte kokku 54. Liikmed: Jaan Grents, Veljo Sarapuu, Tarmo Saar, Aarne Pärn, Veikko Luts.

II koht võistkond Tõrud (3 liiget) – 19 kala kogukaaluga 1230g, punkte kokku 47,3. Liikmed: Aigi Tamm, Ülla Tamm, Ülo Tamm.

III koht võistkond Kohalikud (4 liiget) – 12 kala kogukaaluga 700g, punkte kokku 20,5. Liikmed: Auli Plakk, Sigmar Hekki, Ragnar Hekki, Kaspar Onkel.

Auhinnaks olid igale tiimile lauamängud, midagi head ja paremat ning võitjatele lisaks kalastusalast kirjandust.

Andmed: Kotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles