Mulluse maasikaskandaali uurimine jõudis viimaks lõpule (2)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valgamaal asuv Sepakõrtsi talu müüs rohkem maasikaid kui nende põllult oleks võimalik olnud saada.Talul puudusid dokumendid, mis näitaks müüdud maasikate päritolu.
Valgamaal asuv Sepakõrtsi talu müüs rohkem maasikaid kui nende põllult oleks võimalik olnud saada.Talul puudusid dokumendid, mis näitaks müüdud maasikate päritolu. Foto: Arved Breidaks

Eelmisel suvel sattus kogu Eesti tähelepanu keskpunkti Valgamaa maasikakasvataja Sepakõrtsi talu, kelle Tallinna keskturul müüdud maasikatest leidis Maaleht maasikakasvatamisel keelatud putukatõrjevahendeid. Ligi aasta väldanud uurimine tõi talule trahvi 300 eurot.

Maaleht kirjutas mullu juulis, et leidis Tallinna keskturult ostetud maasikatest dimetoaati ja ometoaati. Need on putukatõrjevahendid, aga ka närvimürgid, mida ei või Eestis maasikate kasvatamisel kasutada.

Talu perenaine Anu Jaanikesing kinnitas, et on müünud päris puhtaid marju. Kuidas sai see juhtuda, et ajaleht turult keelatud ainetega maasikaid ostis, ei teadnud ta enda sõnul öelda. Põllumajandusamet (PMA) võttis toona proovid põllult ja nendes taimekaitsevahendite jääke ei olnud. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) võttis Tallinna keskturult Sepakõrtsi talu maasikatest proovi ja tuvastas taimekaitsevahendijääki Dithiocarbamates, kuid võetud proovide analüüside tulemus jäi alla maksimaalse lubatud piirnormi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles